Лавров разкри, кой е най-големият враг на Русия

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров разказа, кой е най-основният враг на страната, предаде РИА Новости.

По думите на руският дипломат №1, главният враг на Русия е терористичната групировка «Ислямска Държава», на страната на която воюват много граждани на Руската Федерация.

«Смятам че, «Ислямска Държава» е нашият основен враг в днешния ден, най-малкото по една проста причина – стотици граждани на Руската Федерация, стотици европейци, стотици американци воюват на страната на ИД, както и граждани на ОНД», цитира думите на Лавров РИА Новости.

«Те вече се връщат у дома, защото воюват малко, после си взимат отпуска, а за свое развлечение са способни да организират гадости в собствената си родина», добави министърът.

Припомняме, че «Ислямска Държава» разполага с около 30 хиляди екстремисти, по  данни на ЦРУ. Терористичната групировка е провъзгласила на окупираните от нея територии   халифат и се стреми към разширяването му. Екстремистите от ИД редовно екзекутират заложниците си и предполагаемите шпиони в Сирия, Израел, Египет. През декември 2014 година Върховният съд на Руската Федерация призна групировките «Ислямска Държава» и «Джабхат ан-Нусра» за терористични международни екстремистки организации и забрани дейността им на територията на Русия.