Лавров призова за избори в ненасилствена атмосфера

Той заяви след заседанието на министрите на външните работи на Съвета на Европа, че ще бъде необичайно организирането на президентски избори в Украйна, докато правителството е изпратило армията срещу собствения си народ

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес след заседанието на министрите на външните работи на Съвета на Европа, че
ще бъде необичайно организирането на президентски избори в Украйна, докато правителството е изпратило армията срещу собствения си народ,
предадоха световните агенции.
Дипломат №1 на Москва заяви, че провеждането на нов кръг международни разговори за Украйна в Женева ще бъде като въртене в кръг и напредък би могъл да се постигне единствено на такива разговори, на които представители на рускоезичните райони в Украйна също участват, предаде Ройтерс.
„Докато представители на Юга и на Изтока не участват, ние няма да постигнем напредък по прилагането на каквото и да е споразумение“, заяви Лавров, цитиран от ДПА.
Негови колеги от останалите страни членки на Съвета на Европа заявиха, че подкрепят честни и свободни избори в Украйна и призоваха Русия да не се меси във вота за украински президент на 25 май, посочва ДПА.
Лавров също призова изборите да са честни, но да се проведат в ненасилствена атмосфера. „В зависимост дали тези критерии са спазени, ние ще решим какво да бъде нашето отношение спрямо предстоящите събития“,
каза Лавров, цитиран от ДПА.
Украинският режим трябва да носи отговорност за армията и да отмени заповедта за използването ѝ срещу народа, посочи Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.
„Женевското споразумение от 17 април започваше с думите: „Не трябва да има никакво насилие“, припомни той. „Но как да бъде постигнато това? Навярно като се отмени заповедта армията да се използва срещу народа на Украйна“, посочи Лавров.
Според него отмяната на заповедта за използване на армията и на националната гвардия за потушаване на протестите в Украйна ще бъде и първата стъпка за деескалация в тази страна. Но като цяло изход от кризата може да бъде намерен само по пътя на всеобщонароден диалог, повтори министърът.
Дипломат №1 на Русия увери, че руската армия се намира на руска територия и не се занимава с нито една забранена дейност,
увери руският външен министър.
„Ние нищо не укриваме. Нашата армия се намира на своя територия и се занимава с дейности, от които нито една не е забранена, които не нарушават никакви правови и морални принципи и които се вписват в рамките на международните договорености“, посочи Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Накрая той каза, че е очевидно, че САЩ и ЕС използват противоречията относно Украйна, за да отстояват едностранните си интереси.