Лавров призовава за защита на християните и борба с тероризма на Балканите

Русия призовава Евросъюза да обърне внимание на особено тревожните терористични прояви на Балканите. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с първият вицепремиер, министър на външните работи на Сърбия и действащ председател на ОССЕ Ивица Дачич.

„Ние сме заинтересовани от това, ОССЕ да играе активна роля на Балканите,- отбеляза Лавров. – Изключително разтревожени сме от последните събития в Македония, а и ситуацията в Косово не внушава оптимизъм. Тревожни са заявленията на ръководителите на Албания за създаване на албанска държава въз основа на концепцията „велика Албания“. Това противоречи на всички основополагащи принципи на ОССЕ и на договореностите, постигнати за разрешаването на кризата на Балканите през миналите години“.

„Призоваваме Европейския съюз чрез присъствието си на Балканите да обърне особено внимание на изключително тревожните прояви, особено на тези с явно терористичен контекст, които наблюдаваме в различни части на балканския регион, в това число в последно време и в Македония“, добави руският министър.

„Позицията на Сърбия е истински общоевропейска. В този стремеж да развива сътрудничеството си с всички основни партньори се проявява вярността на Сърбия на всички принципи на ОССЕ, – подчерта още ръководителят на руското дипломатическо ведомство. – Затова изобщо не е случайно, че Сърбия оглавява сега Организацията и изключително успешно работи в редица направления“.

Освен това Лавров съобщи, че Русия и Сърбия са потвърдили готовността си за сътрудничество в газовата сфера, включително и в многостранни проекти. „Потвърдихме готовността си за сътрудничество както от гледна точка на доставките на газ за Сърбия по двустранна линия, така и в контекста на обсъжданите в момента многостранни проекти“, добави руският министър.

Лавров също така подкрепи идеята за провеждане в рамките на програмата на дейността на ОССЕ на Конференция за борба с нетърпимостта по отношение на християните. „Приветстваме идеята да проведем в рамките на ОССЕ Конференция за борба с нетърпимостта по отношение на християните, – каза министърът. – Този проблем е изключително актуален в контекста на ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка“.

Русия е обезпокоена от ситуацията в Косово и някои райони в Босна и Херцеговина, където проявяват активност бойците от „Ислямска държава“ (ИД), каза още Лавров.

„Изключително обезпокоени сме от ситуацията в Косово и някои райони в Босна И Херцеговина,- отбеляза министърът. – „Ислямска държава“ проявява своята активност в този регион“. Лавров отбеляза, че бойците на ИД продължават да вербуват там младежи за участие в терористична дейност.

Създава се впечатлението, че между изострянето на ситуацията в Македония и нейната проруска политика има връзка, заяви руският външен министър.

„Събитията в Македония се развиват на фона на отказа на страната да подкрепи санкциите срещу Русия и плановете за строителството на „Турски поток“. Не можем да избягаме от усещането, че тук има някаква връзка“, каза Лавров след среща с Ивица Дачич.