Лавров предупреди Киев да не използва сила в конфликта в Източна Украйна

Руският министър на външните работи Сергей Лавров предупреди Киев да не използва сила в конфликта в Източна Украйна, където насилието рязко се повиши тази седмица. На пресконференция в Москва Лавров каза, че нестабилното примирие в Източна Украйна често се нарушава и посочи вчерашната ракетна атака срещу автобус с цивилни граждани, при която бяха убити 12 души.

Сергей Лавров заяви, че Москва настоява да бъде проведено цялостно и обективно разследване. Правителството и проруските бунтовници взаимно се обвиняват за инцидента.

Руският външен министър призова Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която има мисия в Украйна, да хвърли светлина по случая. Изявление на уебсайта на външното министерство описва атаката като провокация, целяща да дестабилизира примирието

Съветът за сигурност на ООН осъди вчерашния обстрел на пътнически автобус край Донецк, в Източна Украйна. Съветът също призова за обективно разследване и привличане под отговорност на виновните в този акт.

Въпреки че от няколко месеца в Източна Украйна е обявено примирие, употребата на тежко оръжие продължава и жертви сред мирното население има почти всеки ден.