Лавров: По-активно и творчески ще предвижваме позицията на Русия зад граница

Външното министерство на Руската Федерация по-активно и творчески ще предвижва актуалните задачи за обезпечаване на благоприятни условия в развитието на страната, заяви министърът на външните работи на РФ  Сергей Лавров, след като му бе връчен орденът „За заслуги пред Отечеството” I степен, предаде РИА Новости.

По време на изявлението си в Кремъл, външният министър отбеляза, че във връчването на ордена той визира „оценка на работата на цялото министерство на външните работи на Русия”.

„Разбира се, аз в това виждам стимул за продължаване на още по-активна и по-творческа работа върху стоящите пред нас задачи по обезпечаване на благоприятни условия за развитието на страната и в повишаването на благосъстоянието на нашите граждани”, заяви Лавров.

Освен наградата на Сергей Лавров, президентът на Русия Владимир Путин връчи още над 40 държавни награди на руски дейци на културата, науката, селското стопанство, политиката, религиозните организации, спорта, космонавтиката и др.

„Икономиката, науката, културата, образованието, социалната сфера, обществената дейност – всичко това заедно формира потенциала на развитие на страната, нейната способност да отговаря на нелеките днешни предизвикателства, както и да бъде конкурентноспособна и успешна, наравно да участва в решаването на най-сложните, крайъгълни въпроси, както в регионалната, така и в глобалната политика”, заяви на церемонията по връчването на наградите Владимир Путин.

По думите на руския президент, в тази работа голяма роля играе руската дипломация, министерството на външните работи.

„Сергей Викторович Лавров и неговите колеги с професионализъм и достойнство отстояват интересите на страната. Те последователно и ефективно я осъществяват във външнополитическия ракурс. Днес на Сергей Викторович връчваме орден „За заслуги пред Отечеството I степен”, отбеляза президентът Путин.

„Големите победи идват при онези, които не само имат талант, но и се стремят да го реализират, които са способни на съзидание, да дерзаят, да постигат на привидно невъзможни цели”, заяви президентът на Русия.

„Учени, инженери, доктори и педагози, много от вас са истински пионери в своята област. Вашите уникални познания, открития, опит и ежедневния усърден труд, да крачка напред в бъдещето, те са важен незаменим дял в укрепването  и процъфтяването на нашата страна”, подчерта Владимир Путин.