Лавров: Нормализирането на отношенията с Турция спомага за разрешаването на кризата в Сирия

Нормализирането на отношенията с Турция ще позволи да се намалят недомлъвките по отношение на Сирия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Нормализирането на отношенията с Турция след известното писмо на турския президент Ердоган до Владимир Путин и след телефонния разговор между тях, който ние продължихме и на ниво министри на външните работи в Сочи – всичко това ще се отрази положително на общата обстановка в региона и, надявам се, ще ни помогне по-ефективно да търсим съвместни подходи за преодоляване на сирийската криза, по която позициите на РФ и Турция далеч не съвпадат“, каза Лавров.

„Откровеният ми разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Сочи позволява да разчитаме на това, че сега ще има по-малко недомлъвки с турските ни партньори, и ще се постараем по-откровено да се договаряме за това да се изпълняват решенията на Съвета за сигурност на ООН и Международната група за подкрепа на Сирия“, подчерта министърът. „Там са записани принципите, под които всички се подписаха, и те трябва да бъдат изпълнявани“, добави той.