Лавров откри представянето на албума, посветен на Фидел Кастро

Фидел Кастро влезе в историята като личност, която не само отвори нова епоха за своята страна, но и беше в основата на съвременния етап на руско-кубинските отношения, основани на доверие и уважение. Това заяви министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров на откриването на презентация на фотоалбума „Непобедимите“, посветена на 90-годишнината на Кастро, съобщи RT.

„Фидел не само отвори нова епоха за своята страна, но беше и в основата на съвременния етап на руско-кубинските отношения. В основата на тези отношения лежат принципите на солидарност, приятелство, доверие и уважение“, цитира РИА „Новости“ думите на Лавров.

Както заяви руският министър в момента връзките между Русия и Куба са достигнали нивото на стратегическо партньорство и продължават да се развиват за благото на народите на двете страни „в руслото на силната глобална и регионална сигурност“.

„Невъзможно е да се надцени личния принос на Фидел Кастро в това отношение. В съседната зала се намират уникални снимки от архивите на семейството на Кастро, от архивите на външната политика на Руската федерация, материали на информационни агенции. Това е фотолетопис на основните етапи от живота на команданте, която отразява необикновения характер на личността му и на жизнения му път“, отбеляза още Лавров.