Лавров опроверга заявленията на Киев, че всички КПП ще бъдат върнати на Украйна

Външният министър на Русия Сергей Лавров опроверга заявлението на Киев, че в най-близко бъдеще всички контролно-пропусквателни пунктове на границата с Русия и Новорусия ще бъдат върнати на украински граничари и митничари, предаде «Интерфакс».

«Прочетох изявленията на Киев след срещите в Милано, че има договорености и за установяване на контрол на цялата руско-украинска граница. Дори бе заявено по-конкретно, че в близките няколко дни всички КПП ще бъдат върнати на украинските граничари и митничари. Това не е истина», поясни руският дипломат №1.

По думите на Лавров, в момента е необходимо да се закрепи режима за прекратяване на огъня и да се водят разговори за КПП с опълченците, които ги контролират. Също така, руският министър съобщи, че офицерите на руския Генщаб оказват помощ в създаването на буферни зони между враждуващите страни в Украйна.

За да се следи спазването на договорените споразумения в Минск, Русия изрази готовност да предостави безпилотни самолети, напомни Сергей Лавров.

«Разбира се, това е необходимо да се направи, чрез консултиране и съгласуване с представителите на Луганск и Донецк. Защото става дума за контрол над това, как се спазва примирието и как се спазват буферните зони между киевските сили и опълчението. Именно тази зона трябва да бъде контролирана от безпилотници, като функциите им трябва да бъдат съгласувани с воюващите страни», поясни Лавров.

«А ние, заедно с другите страни, които също са предложили своите безпилотници, ще бъдем готови да съгласуваме техническите детайли», каза в заключение руският външен министър.