Лавров обобщи резултатите от срещата във Виена

Единството на Сирия, нейната независимост, териториална цялост и светско начало трябва да бъдат съхранени, се казва в комюникето, прието след преговорите във Виена.

В него се отбелязва още, че всички държавни институции в Сирия трябва да останат незасегнати. Освен това, участниците в преговорите във Виена са съгласни с това, че в Сирия трябва да се ликвидират групировките, които ООН призна за терористични.

Русия и САЩ не постигнаха съгласие относно това, как да се реши съдбата на сирийския президент Башар Асад, но в съвместното изявление след срещата във Виена бе потвърдено, че този въпрос трябва да решат самите сирийци. Това заяви след виенската среща в петък руският външен министър Сергей Лавров.

„Както каза Джон (Кери), ние не постигнахме съгласи за това, как да се реши съдбата на Башар Асад, – посочи руският външен министър. – Русия е убедена, че този въпрос трябва да решат самите сирийци в контекста на политическия процес, и в нашето съвместно изявление това е потвърдено“.

Срещата във Виена бе необходима за постигането на съгласие между страните, заинтересовани в разрешаването на конфликта в Сирия.

„Тази среща бе необходима за постигането на съгласие между нас, – каза Лавров. – Освен това, засега ние не виждаме представителна делегация на опозицията“.

Руският външен министър добави, че с тази задача – формирането на делегация на опозицията – „ще се заемат в това число и представителите на ООН“ под ръководството на специалния представител на генералния секретар на организацията Стефан де Мистура.

Лавров заяви, че кръвопролитията в Сирия трябва да бъдат прекратени, както и да не се допуска това терористите да превземат властта в арабската република.

„(Държавният секретар на САЩ) Джон Кери много говори за това, какво се случва в Сирия, какви страдания е принуден да търпи сирийският народ, колко кръв се е проляла, колко хора са откъснати от родните си места, – каза министърът. – Искаме да прекратим тази ситуация и да не допуснем терористите да превземат властта в страната“.

Лавров отбеляза, че участниците в срещата във Виена се обръщат към ООН с молба да съберат представителите на правителството и опозицията за начало на политически процес.

„Едно от най-важните споразумения днес се заключава в това, че участниците в срещата се обръщат към ООН с молба да съберат представителите на правителството на САР и опозицията за начало на политически процес“, подчерта Лавров.

Участниците в многостранната среща за Сирия във Виена постигнаха много важни споразумения по въпроса с борбата срещу тероризма.

„Темата за борбата срещу тероризма днес прозвуча във всички изказвания без изключение, и ние постигнахме много важни споразумения“, каза министърът. „Договорихме се, и това е отразено в съвместното изявление, твърдо и последователно да се борим срещу ИД и другите терористични групи, които са признати за такива от Съвета за сигурност на ООН“, поясни Лавров.

Той отбеляза също, че терористичните организации няма да попадат под прекратяване на огъня в Сирия.

„Днес всички проявиха готовност за компромиси, надявам се, че тази готовност ще се укрепва в хода на следващите ни срещи, за които се уговорихме, – каза министърът. – Следващата среща трябва да се състои след не по-късно от две седмици. За конкретната дата ще се договорим малко по-късно“.

Отговаряйки на въпрос на журналисти, министърът отбеляза, че решението на САЩ за разполагане в Сирия на спецназ няма да повлияе на позицията на Русия за обединяване на усилията за борба срещу тероризма.

„Нашата позиция не се е променила, – заяви той. – Нашата задача се състои в това да открием общия враг и да се борим срещу него“.

РФ предложи на САЩ да координират действията на военните си в Сирия, като засега се договориха само за избягване на инциденти във въздуха.

Лавров е убеден, че Русия и САЩ могат по-ефективно да си сътрудничат в борбата срещу тероризма.

Министърът отбеляза също, че решението на САЩ да изпрати спецназ в сиря прави още по-актуална задачата за сътрудничество между военните на РФ и САЩ.