Лавров: НАТО иска да привлече в алианса все повече страни и да ги откъсне от Русия

НАТО иска да привлече в редиците си все повече страни и да ги откъсне от Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на форума „Територия на смислите на Клязма“, предаде ТАСС.

„Те се отказаха от предложението ни да гарантираме неделимост на сигурността: безопасността не може да бъде гарантирана за сметка на другите“, каза Лавров. „Вместо това, те искат да привлекат в НАТО все повече страни и да ги откъснат от Русия“, добави той.

„През 2008 г. в Букурещ на срещата на върха на НАТО след дълги спорове бе прието решение дали да се изпрати официална покана на Грузия и Украйна, за да започнат те програма за присъединяване към алианса“, припомни руският външен министър. „Формално юридически задължаващо решение не бе прието, но компенсираха с политическа фраза в документа от срещата – страните-членки на НАТО са убедени, че Грузия и Украйна ще бъдат част от алианса. Всичко това се случи през април 2008 г., а през август Саакашвили вече даде заповед да започнат да се обстрелват Цхинвали, руските и осетинските миротворци“, подчерта Лавров.

„Натовската подстрекателска фраза – Тбилиси ще бъде в алианса, изигра ролята си в това. Тук не се съмнявам“, каза той.

„Какво казваха в НАТО, когато започна Майданът… Расмусен искаше от Янукович да не използва армията срещу собствения си народ, срещу демонстрантите на Майдана. Но Янукович не използваше армията, там имаше само полиция и спецподразделението „Беркут“. При това, те бяха нападани по-често, отколкото се опитваха да въведат ред. Когато обаче новата украинска власт обяви началото на антитерористичната операция, в НАТО призоваха „за възстановяване на реда да се използва пропорционална сила. Усещате ли разликата?“, заяви Лавров.

В същото време той обърна внимание на това, че Расмусен сега работи като съветник на Порошенко и в едно от първите си изказвания на новата длъжност „призова за провеждане на икономически реформи и усилване на борбата с корупцията, и тогава ще успеем да убедим западните политици в удължаването на санкциите срещу Русия. „Ето какъв е манталитетът на тези хора. С това вече нищо не може да се направи“, каза руският министър.

„Трябва да се работи с хора, които се поддават на нормално човешко възпитание“, обобщи Лавров.