Лавров напомни за отговорността на САЩ за предотвратяване на инциденти във въздуха в Сирия

САЩ са отговорни за спазването от всички страни на коалицията, в това число и Турция, на меморандума за предотвратяване на инциденти при полетите на бойната авиация в Сирия. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, след срещата си със своя колега от ОАЕ Абдала ал-Нахайан, предаде ТАСС.

„Ние от самото начало предлагахме координиране на действията, за да няма въпроси „кой бие по правилни цели, а кой не, – отбеляза Лавров. – Призовавахме за съвместен, честен процес, но неизменно чухме отказ. Единственото споразумение е меморандумът за предотвратяване на инциденти във въздуха. Той важи за всички участници в коалицията на САЩ и те са отговорни за това – за гарантирането на спазването от всички, които летят под тяхно ръководство, на съответните процедури“.

„Това се отнася и за Турция, която периодично предявява голословни обвинения, макар да е част от американската коалиция и да трябва да спазва руско-американския меморандум, – каза той. – Ние още веднъж припомнихме това на САЩ“.