Лавров: Москва разчита, че Западът няма да премълчи фактите за масовите гробове край Донецк

Москва разчита на това, че Западът няма да премълчи фактите за масовите гробове край Донецк. Русия ще настоява за истината. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Разследването вече започна, ние привлякохме вниманието на ОССЕ, Съвета на Европа и ООН, – заяви Лавров. – Това е жестока трагедия, това е очевидно военно престъпление. Вече повече от 400 тела са открити в масовите гробове край Донецк”.

„Разчитаме на това, че западните столици няма да премълчават тези факти, те са нечувани. Разчитаме на това, че западните медии обективно ще отразяват цялата история. Засега те мълчат”, поясни руският външен министър.

„Неотдавна представител на украинското външно министерство заяви, че властите в Украйна ще осигурят пълноценно, открито и безпристрастно разследване веднага след като възстановят контрола над тези райони. Това звучи просто кощунствено, защото престъпленията очевидно са се случили именно тогава, когато тези райони са били контролирани от украинските военни”, продължи Лавров.

Москва разчита на „точната, обективна и отговорна позиция на международните организации”. „ОССЕ вече работят там. Ние ще търсим истината и ще се постараем виновниците за всичко това да бъдат наказани”, допълни още руският външен министър.