Лавров: Москва и Сеул няма да приемат самопровъзгласения ядрен статут на КНДР

Москва и Сеул няма да приемат самопровъзгласения ядрен статут на КНДР. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори с южнокорейския си колега Юн Бюн-се, предаде ТАСС.

„Ние потвърдихме ангажимента си към задачата за разоръжаването на Корейския полуостров и подчертахме, че Русия и Южна Корея няма да приемат самопровъзгласения ядрен статут на КНДР. Подчертахме значението на резолюция 2270 на Съвета за сигурност на ООН за оказване на въздействие върху Пхенян и ще се стремим към пълното й изпълняване“, каза руският министър.

„Русия счита за недопустимо превръщането на региона в поредния конфронтационен плацдарм и изхожда от това, че съществуващите проблеми трябва да се решават единствено чрез политико-дипломатически средства. В този контекст ние подробно обсъдихме въпросите, свързани със създаването в Североизточна Азия на механизми за гарантиране на мира и сигурността“, подчерта Лавров.

От своя страна южнокорейският външен министър се съгласи с това, че действията на КНДР застрашават сигурността на международната общност. „Ядреният проблем на КНДР е най-големият проблем за укрепването на многостранното сътрудничество, за превръщането на региона в мирен и проспериращ“, каза той. „Южна Корея и Русия потвърдиха, че четвъртото ядрено изпитание и изстрелването на ракета от КНДР са заплаха за сигурността на международната общност“, добави той.

„КНДР се връща назад, като не престава със стремежа си да притежава ядрен потенциал“, заяви още Юн Бен-се.