Лавров: Медиите в САЩ работят на принципа на вестниците от СССР

Руският външен министър Сергей Лавров в четвъртък (18 май) сравни принципа, по който работят медиите в САЩ, със стила на вестниците от СССР, съобщи „Регнум„, цитира Руски дневник. Изказването бе направено в коментар на информациите в редица американски медии, че дипломатът е получил от президента на САЩ Доналд Тръмп някаква тайна информация.

„Налага се усещането, че редица американски средства за масова информация работят на принцип, който беше популярен и разпространен в Съветския съюз. Тогава в Съветския съюз се шегуваха, че има вестник „Правда“ (истина – бел .ред.), в който няма известия (новини – бел. ред.) и има вестник „Известия“, в който няма правда. И наистина се създава впечатлението, че редица американски медии работят именно по този начин“, каза първият дипломат на Кремъл.

Той припомни, че още преди два месеца администрацията на Тръмп е решила да забрани на пътниците от седем страни от Близкия изток да носят електронни устройства, включително лаптопи, на борда на самолети, пътуващи за САЩ.

„Ако става въпрос за това, то тук няма никаква тайна, не разбирам“, каза Лавров.

Скандалът около Тръмп и държавните тайни се развихри след публикация в американското издание „Вашингтон Пост“ (The Washington Post), според която по време на срещата с Лавров американският президент му разкрил данни за терористична заплаха от страна на „Ислямска държава“. Според изданието, което цитира анонимни източници, терористите готвели нападения през лаптопи в самолети.

Белият дом опроверга тази информация и заяви, че на срещата с руската страна не са предадени никакви класифицирани данни. Руският президент Владимир Путин също заяви, че не се е случило нищо подобно и дори изрази готовност да публикува стенограмата от преговорите между Тръмп и Лавров, ако американската страна е съгласна.