Лавров към западните посланици: Гледайте руска телевизия!

Руският външен министър Сергей Лавров призова вчера западните посланици да докладват на своите страни за кризата в Украйна, като се основават на това, което показва руската телевизия, предаде Ройтерс.
Лавров обвини Украйна, че спира излъчването на руска телевизия на своя територия, и каза, че медиите в бившата съветска република представят кризата по неверен начин.
“Те се опитват да наложат информационна блокада и разпространяват напълно безсрамни лъжи, като не позволяват до зрителите и радиослушателите да достига непредубедена информация”, заяви той на пресконференция.
“Посланиците в Москва явно виждат какво показва руската телевизия в преките излъчвания и съм сигурен, че те са длъжни да докладват на своите столици фактите, които виждат на живо. В противен случай те биха вършили напълно непрофесионална работа”, каза Лавров.
Русия отхвърля западните обвинения, че разпалва размирици в Украйна, и казва, че съседката й е в ръцете на крайнодесни лидери, спонсорирани от Запада. Москва призовава западните страни да използват влиянието си върху Киев, за да се спре насилието в Източна Украйна, за което тя обвинява украинското правителство.
“Не се съмнявам, че във Вашингтон и Брюксел, и други европейски столици разбират съвършено добре проблема на случващото се в Украйна”, заяви Лавров, намеквайки, че Западът се опитва да прехвърли вината върху Русия.