Ключовата задача на конференцията за Сирия е прекратяването на насилието, а не оттеглянето на Асад

Ключовата задача на мирната конференция за Сирия „Женева-2“ е прекратяването на насилието, а не оттеглянето на президента Башар Асад. Това заяви след срещата на върха Русия-ЕС в Брюксел руският външен министър Сергей Лавров.

„Русия не поддържа отделни личности в Сирия. Не сме приятели на Асад, нито на семейството му. Но сме дълбоко загрижени, че тази страна, която е люлка на християнството в Близкия изток, е под обсадата на екстремисти и терористи, хора невярващи в никаква религия, които грабят и опожаряват манастири и джамии, избиват свещенослужители, старци, жени и деца без да чувстват каквато и да било връзка с норми за човечност“, подчерта Лавров.

„Заявяваме, че е недопустимо да се съсредоточаваме върху примитивистки искания. Най-лесно е да се каже, че Асад трябва да си тръгне, а после всичко ще дойде на мястото си. Само че ние помним Югославия, където всички искаха оттеглянето на Милошевич, но после видяхме какво стана, видяхме и Ирак, където имаше аналогичен подход към Саддам Хюсеин, а след това и Либия с Кадафи. Виждаме до какво води всичко това. Днес се сблъскваме с фикс-идеята за смяна на режима в Сирия, заради някой, който лично ненавижда Асад. Това обаче не е поведение на зрели хора“, предупреди руският министър.

Той напомни, че „ключовите цели на женевската конференция е спиране на насилието, решаването на хуманитарните въпроси, постигането на консенсус между правителството и опозицията, за това това как точно искат да управляват толерантна, демократична и свободна Сирия, освободена от екстремизма и тероризма“. „Те трябва да договорят основните принципи за това как именно искат да проведат реформите в държавата“, каза в заключение Сергей Лавров..