Лавров: Киев пое курса на социално-икономическо задушаване на Югоизточна Украйна

Киев пое курса на социално-икономическо задушаване на Югоизточна Украйна. Това заяви   министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на съвместно заседание на колегията на руското и беларуското дипломатически ведомства, предаде РИА Новости.

„Ние призоваваме за незабавното пристъпване към всеобхватен вътрешноукраински диалог с участието на всички региони”, заяви Лавров.

„За съжаление, вместо установяването на устойчиви контакти бе взет курс на социално-икономическо задушаване на Югоизтока, което заплашва с възобновяването на силовото решение на конфликта”, каза Лавров.

Според руския министър, Москва се надява, че Западът разбира опасността от възобновяването на силовата операция от Киев.

Украинската криза възникна в следствие на въоръжения антиконституционен преврат, в резултат на който страната се озова на границата на разкола и братоубийствената война, заяви руският министър.

„Надяваме се, че нашите западни колеги, които имат влияние върху киевските власти, прекрасно разбират опасността от ракова развитие на събитията”, подчерта Лавров.

По време на съвместното заседание на колегията на руското и белоруското дипломатически ведомства руският министър подчерта, че Москва няма да настоява за отмяна на санкциите.

„Ние обсъдихме отношенията на Русия и Беларус с ЕС и констатирахме, че не търсим конфронтации, но ясно потвърдихме, че в нашата работа ще се ръководим от необходимостта да дадем на нашите европейски партньори ясно да разберат, че санкциите са път, който не води до никъде, – каза Лавров. – Те са абсолютно контрапродуктивни от гледна точка на опитите за постигане на резултатите, обявени за цел на въвежданите неправомерни едностранни конструкции”.

„Санкциите и конфронтациите на са наш избор. Ние не възнамеряваме да умоляваме западните страни да отменят тези санкции, макар те периодично да намекват: нека съгласуваме някои критерии, ние  ще ви кажем какво трябва да направите, а след това ще отменим санкциите. Ние такива игри няма да играем, – подчерта министърът. – Съгласен съм с това, че за щастие, в ЕС постепенно започнаха да звучат мирни гласове и дори призиви за извличане на урок от допуснатите грешки”.

Русия няма само да наблюдава негативните тенденции в сферата на ПРО, но ще търси и решения, подчерта още Лавров.

„Разгледахме положението на нещата в сферата на сигурността на европейския континент в контекста на реализируемия вече план за създаване на глобална ПРО на САЩ, включвайки и европейския й компонент, в контекста на ситуацията с обикновеното въоръжение в Европа, – заяви министърът. – Тук ние също няма само да стоим и да наблюдаваме негативните тенденции, които подкопават  стратегическата стабилност в Евроатлантика, а последователно и без конфронтации ще работим съвместно със западните партньори, за да намерим решенията, които ще отразят баланса на интересите на всички без изключение на страните от важния за нас регион”.