Лавров и Кери с извънредна среща след подновяването на огъня в Сирия

Външният министър на Русия Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери са на извънредна среща в Ню Йорк след подновяването на огъня в Сирия след продължилото едва седмица примирие. 

Преди дни водената от САЩ коалиция за борба с „Ислямска държава“ удари сирийски войски, като обяви, че бомбардировката е била погрешка. При нападението загинаха 62 души, а около 100 бяха ранени.

Снощи пък конвой от камиони с хуманитарна помощ беше ударен от въздушен удар близо до сирийския град Алепо, часове след като сирийската армия обяви край на примирието. 18 от общо 31 камиона бяха унищожени. Загинаха поне 20 души.

От ООН нарекоха удара „военно престъпление“ и преустановиха доставките на помощи за сирийското население за неопределено време.

САЩ обяви, че Русия стои зад нападението, независимо дали в него са участвали руски самолети, или не.

Освен Кери и Лавров в Манхатън се събраха още висши дипломати от 21 страни от т.нар. Международна група за подкрепа на Сирия.

Спешната среща има за цел постигането на ново споразумение за прекратяване на огъня.

В същото време Русия и Сирия бомбардираха днес бунтовнически квартали на Алепо. За въздушни рейдове и бе съобщено от още няколко града в Сирия.