Лавров и Кери обсъдиха по телефона борбата срещу ИД и ситуацията около КНДР

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Русия Сергей Лавров обсъдиха по телефона редица въпроси от международния дневен ред, както и двустранните отношения между  САЩ и РФ, съобщи РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“.

По време на разговора Лавров и Кери са се договорили за среща в най-скоро време, съобщи Джон Кирби от Държавния департамент на САЩ.

„Двамата обсъдиха доста въпроси, включително политическия процес в Сирия, борбата с ДАЕШ, регионални проблеми в Близкия изток, Украйна, неотдавнашните ядрени опити на Северна Корея, двустранните отношения между Русия и САЩ. Договориха се да останат в тесен контакт и да потърсят възможност да се срещнат в близките дни“, заяви Кирби.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери посети Кремъл на работно посещение през декември 2015 и обсъди сирийския въпрос с президента на Русия Владимир Путин. Според руски експерти, още тогава САЩ са демонстрирали известна гъвкавост на позицията си. Като един от най-важните резултати от тази среща се смята уточняването на списъка със силите на сирийската опозиция, които биха могли да се определят като потенциални партньори.