Лавров за идеята на САЩ за разделяне на Сирия на „зони на влияние“: Това е примитивен подход

Руският външен министър Сергей Лавров коментира предложението на САЩ за разделяне на Сирия на „зони на влияние“, предаде РИА Новости.

„Това е малко примитивен подход. Все пак принципиална е борбата с терористите“, каза Лавров на пресконференция след преговори с етиопския си колега Тедрос Адхан Гебрейесус.

Руският министър също така заяви, че Москва и Вашингтон вече са съгласували системата за мониторинг на прекратяването на огъня в Сирия.

„Тя работи, независимо от това, че Пентагонът, а в последно време и Държавният департамент, публично се опитват да се отрекат от наличието на каквато и да било координация между нашите военни и твърдят, че всички контакти с руските Въздушно-космически сили се състоят единствено в споразуменията за предотвратяване на инциденти. Не знам защо подобни изявления прави Държавният департамент и изобщо нашите американски партньори. Може би, се срамуват да си сътрудничат с Руската федерация? Но ние си сътрудничим в борбата с тероризма и няма от какво да се срамуват“, отбеляза Лавров.

В събота държавният секретар на САЩ Джон Кери предложи Сирия да бъде разделена на зони на отговорност, припомня РИА Новости.