Лавров: Заради атентатите в Брюксел европейците трябва да отложат геополитическите игри

Пред лицето на тероризма европейците трябва да отложат геополитическите игри. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на откриването на преговорите с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, предаде ТАСС.

„Надявам се, че пред лицето на страшната заплаха от тероризма на фона на атентатите в Брюксел всички европейци ще отложат настрана геополитическите игри и ще се обединят, за да не позволят на терористите да вършат делата си на континента“, каза той.

Руският министър припомни, че сътрудничеството между РФ и ЕС в областта на борбата с тероризма е било замразено.

„Ще бъдем открити за обсъждането на всички тези и други въпроси“, добави Лавров.

Терористичните атентати в Брюксел са още един „кървав пример“ за заплахата, която стои пред целия свят и срещу която трябва да се „изправим заедно“, заяви на свой ред германският външен министър.

„Вие вече споменахте страшният терористичен акт, който се случи в Брюксел, – каза той. – Най-малко 34 са загиналите, над 150 са ранените. Това е още един кървав пример за заплахата, която стои пред всички нас. И затова аз смятам, че в наш общ интерес е да се изправим заедно срещу тази заплаха“.

„Сътрудничеството срещу тероризма трябва да бъде в дневния ни ред“, подчерта Щайнмайер.

Той заяви също, че упоритите усилия на Русия в Сирия могат да бъдат от полза за мира.

„Упоритите усилия на Русия в Сирия могат да бъдат от полза за мира, – каза той. – Ние сме по средата на усилията ни за намиране на решение на сирийската криза“.