Лавров: Западът през цялото време говори за Савченко, но не и за убийството на руските журналисти в Украйна

Западът през цялото време говори за правата на осъдената в Русия бивша украинска военнослужеща Надежда Савченко, но не споменава нито дума за убийството в Украйна на руските журналисти. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде ТАСС.

„Сега всичките ни западни партньори – и отвъд океана, и в Европа, когато се засяга темата за човешките права по отношение на Русия, говорят само за Надежда Савченко. За това, че в Украйна бяха убити руски журналисти, днес никой не си спомня. За това, че тяхната гибел не се разследва по никакъв начин, също западните ни партньори не се стесняват да говорят публично“, каза Лавров.

„Може би, в контактите с украинското ръководство се засяга тази тема, но аз не съм чул нищо в публичната сфера, което да говори за запазилото се внимание на западните ни колеги към разследването на убийството на руските журналисти и опозиционния деец Олеся Бузина, година от смъртта на когото се навърши тези дни, както и убийството на адвоката на един от руснаците, намиращ се в ареста в Украйна, Юрий Грабовски“, заяви министърът.

„Съветът на Европа беше принуден да изрази публично сериозно недоволство във връзка с това, че нищо не се прави за разследването на убийствата в резултат от стрелбата на снайперистите на Майдана през февруари 2014 г., събитията, които се случиха в Одеса през май 2014 г. и редица други изключително тъжни събития, с които е „украсена“ украинската криза“, подчерта Лавров.