Лавров: Джон Кери е съгласен, че затварянето на турско-сирийската граница отдавна е назряло

В САЩ има разбиране, че турско-сирийската граница трябва да бъде затворена. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Коментирайки резултатите от срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери, Лавров съобщи, че е бил обсъден „най-вече проблемът за борбата с ИДИЛ“. „И Джон Кери се съгласи с мен, че една от отдавна назрелите и необходими мерки е приемането на мерки е затварянето на турско-сирийската граница, и навярно турско-иракската, защото всичко това е взаимно свързано, – каза Лавров. – Как да бъде направено това конкретно – знаете съображенията ни са за това, кой би могъл да сътрудничи“.

„Американците разбират, че това трябва да бъде направено, – подчерта руският министър. – Има разбиране за това, че кюрдите в този въпрос, както и в борбата срещу ИДИЛ, са съюзници, включително и съюзници на САЩ, на много европейски страни, които помагат на кюрдските бунтовници да осигуряват бойната си готовност в борбата с терористите“.

„Но, разбира се, затварянето на границите е нещо, което може да бъде направено само чрез обединяване на усилията на всички тези, които работят на земята, и да бъдат прикривани във въздуха, – уточни Лавров. – Така че каква конкретна форма ще приеме това, засега е трудно да се каже, но, че този проблем вече е признат като един от основните, е факт“.

Според Лавров, Кери е заявил, че САЩ проучват данните от доклада на министерството на отбраната на РФ за Турция.

„Кери заяви, че информацията сега се проучва, засега не са убедени, че тази данни са верни, но според мен, качеството на предоставените документи, снимките и видео материалите говорят сами за себе си. Да дадем известно време на партньорите ни внимателно да проучат това, което бе представено от нашето министерство на отбраната“, каза Лавров.

Конкретни форми на действията по затварянето на северната сирийска граница засега не са определени, заяви още руският външен министър.