Лавров: Да спре употребата на сила срещу протестите в Украйна

Къде е изчезнало племето меря, населявало североизточната част на Древна Рус?

Срещата за Украйна в Женева остава в сила, но всяко прилагане на сила срещу протестиращи трябва да бъде прекратено, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след среща с виетнамския му колега Фам Бин Мин.

Силно се надяваме предприетите сега усилия, включително от руското ръководство, ще имат ефект и всякакво прилагане на сила срещу протестиращи ще бъде прекратено. Според руския първи дипломат преговорите са работа на украинците, но всички, които се обявяват за приятели на Украйна, трябва да съдействат за диалога.

Преговорите трябва да се водят от самите украинци с равноправно участие на всички политически сили и всички региони. Всички, които са искрени приятели на Украйна и на украинския народ, трябва да заставят сегашните власти да преминат от думи към дела и да започнат всеобхватен конституционен процес – реформа на конституцията, която да позволи на всички региони в страната да обезпечат своите права в рамките на украинската държава. Русия ще се стреми към това киевските ръководители да се отнасят с уважение към исканията на жителите на югоизточната част на Украйна, а не да използват армията, което е забранено от украинското законодателство, подчерта Сергей Лавров.