Лавров: „Втори Крим” няма да има, но Крим е руска земя

Руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия „Франс 24” заяви, че „втори Крим” в Югоизточна Украйна няма да има, но Крим е руска земя.

Коментирайки степента на автономия на Донецка и Луганска области, министърът отбеляза, че този въпрос трябва да бъде решен от самите украинци. Русия не предлага федерализация или автономия, подчерта още Лавров. „Втори Крим в югоизточната част на Украйна няма да има, но Крим е руска земя”, подчерта министърът.

Лавров посочи, че според него Киев не е готов за нова среща на контактната група в Минск, заради нежеланието, което демонстрира да обсъжда икономическите въпроси с ДНР и ЛНР. А това предизвиква безпокойство, счита руският външен министър.

„Доколкото разбирам, причината за протакането на срещата в Минск се намира в пряка връзка с намерението на представителите на Донецк и Луганск да включат в дневния ред на срещата не само обсъждането на прекратяването на огъня (което е жизнено необходимо), но и въпроса за обмяна на заложници. В момента страните обсъждат техния брой и уточняват списъците”.

„Представителите на ДНР и ЛНР също така искат – и аз смятам за много важно, да започнат обсъждането на икономическите аспекти, съдържащи се в протокола от Минск, който предвижда възобновяването на икономическото въздействие, – каза Лавров. – Доколкото разбирам, днес киевските власти не изразяват готовност да обсъждат икономическите проблеми. Това предизвиква определено безпокойство”.

Министърът подчерта, че Русия призовава украинския президент Петро Порошенко да преразгледа решението си , насочено към финансовата, икономическа и социална изолация на югоизточните райони на Украйна.

Лавров припомни,че такъв сигнал руският президент Владимир Путин е отправил към украинския лидер по време на последния телефонен разговор. „Ние вярваме, че той трябва да бъде заинтересован в разрешаването на въпросите, вълнуващи голяма част от населението на страната”, подчерта Лавров.

„Във вчерашния доклад наблюдателите на ОССЕ отбелязаха, че прекратяването на огъня е спазено, – отбеляза министърът. – Да, случват се отделни инциденти, но те не са много, както беше в миналото”. Според него, „определено безпокойство предизвиква, например, свиването на правителствените сили към югоизточните райони. Но като цяло ОССЕ отбелязва, че тежката артилерия е изведена”.

„Прекратяването на огъня е абсолютен приоритет – хора не бива да загиват. В същото време на тях са им нужни условия на живот”. Затова, според Лавров „страните трябва да започнат да обсъждат социално-икономическите проблеми, да възобновят икономическото взаимодействие между югоизточните региони и останалата част от Украйна”. „Това е абсолютно необходимо”, допълни министърът.

„Ние бихме искали да разберем, защо Порошенко подписа указ, насочен към финансовата, икономическата и социална изолация на югоизточните райони на страната. Тази стъпка на украинския лидер е предмет на безпокойство и в Организацията на Обединените Нации: указът бе подложен на критика в последните отчети на управлението по координацията на хуманитарните въпроси на ООН”.

При това руският външен министър отбеляза, че президентът Петро Порошенко е най-добрият шанс, който днес има в Украйна.

„Не мога да кажа, че ние имаме някакви трудности в контактите с украинския президент Петро Порошенко. На ниво ръководители на двете страни протича редовен диалог”, каза Лавров.