Кюрдите разполагат с доказателства, че Анкара подкрепя терористите

Кюрдите притежават документи за подкрепата на Турция за „Ислямска държава“, „Джебхат ан-Нусра“ и други радикални групировки, заяви Мурат Карайълан, един от лидерите на Кюрдската работническа партия (ПКК), предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

„Турция заедно със Саудитска Арабия и Катар подкрепи джихадистките организации (в Сирия), които са разклоненията на „Ал Каида“. Партията на справедливостта и развитие (ПСР е управляваща в Турция – ред) има идеологическо родство със салафитските групировки, които са приемнички на „Ал Каида“… Тези държави подкрепят и въоръжават в Сирия радикалните салафитски групировки, които подчиняват цялата си дейност на шариата“, заяви Карайълан в интервю за РИА Новости в щаба на ПКК в иракската планина Кандил.

„На този фон сирийските кюрди, представителите на партията „Демократичен съюз“ и други кюрдски сили, рязко се различават заради своя съвременен и светски мироглед и държавно устройство. Това е и основната причина за омразата на джихадистите към сирийските кюрди“, поясни Карайълан.

Според него „турските власти разсъждават по следния начин: ако 3 милиона кюрди в Сирия получат независима държава и определен статут, същото ще поискат и 20-те милиона турски кюрди. И за да попречи на това, да сломи волята на кюрдите за създаването на своя държава, ПСР правеше и продължава да прави всичко, което ѝ е по силите. Например, първо тя през 2012-2013 година насъска бойците от „Ахрар аш-Шам“ и „Джебхат ан-Нусра“ срещу кюрдските райони в Сирия“, конкретизира се кюрдският лидер.

По думите му турската държава и терористичните радикални групировки са пряко свързани: „Разполагаме с документалния потвърждения на този факт“, уверява лидерът на ПКК.

„Турция изначално по всякакъв начин подкрепяше „Джебхат ан-Нусра“ и ИД. Сто процента сме убедени, че Турция поддържа връзки с ИД. Нещо повече, вие виждахме това със собствените си очи. Неведнъж бяха регистрирани срещи на представители на турската върхушка с хора на ИД. На територията на Рожава (сирийският Кюрдистан – ред.) бойците на „Нусра“ и ИД влизаха от турска територия“, разкри събеседникът.