Къщата на Франкенщайн и изкуствената сьомга

От Уилям Енгдал.

След повече от три десетилетия изследване и писане по теми, свързани със склонността на човека да вреди на околните, рядко ми се случва да съм толкова шокиран от нещо, че да ми е трудно да пиша по този въпрос. Става дума за едно скорошно решение на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ, с което се разрешава пускането на пазара на първото по рода си генно-модифицирано животно.Всичко това се случва на фона на безпрецедентния брой на петиции и противопоставянето на 40 Конгресмена, както и протести на потребители, организации за защита на животните, риболовни дружества, че дори и вериги супермаркети. Това истински ме учудва.

На 19 ноември 2015 г. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри пускането на пазара за пръв път в целия свят на генетично модифицирани животни.Здравей, ГМО сьомга! Дами и господа, добре дошли в Къщата на Франкенщайн! Може и да не ви се вярва, но това е най-зловредната лудост на Агенцията под ръководството на президента Обама.

Холивудският филм от 40-те години, „Къщата на Франкенщайн“ по романа на Мери Шели разказва историята на клонираното от д-р Виктор Франкенщайн човешко същество, което се превръща в чудовище с мозък на сериен убиец. Новата версия на филма от 2015 г. разказва за едно далеч по-престъпно и гротескно деяние – генетичната манипулация на сьомга. В прессъобщение от 19 ноември Агенцията по храните и лекарствата (FDA) заявява, че „след провеждане на сериозни научни изследвания и извършване на обстоен преглед, е решила да предприеме важни действия по отношение на храните от генно-модифицирани животни и растения.Първата стъпка е одобрение на генно-модифицирана сьомга, предназначена за човешка консумация, наречена AquAdvantage Salmon.“

В изявлението си Бернадет Дънхам от FDA казва: „След анализ и оценка на данните и информацията, предоставени от компанията AquаBounty Technologies, Агенцията е установила, че продуктът AquAdvantage Salmon отговаря на регулаторните изисквания за одобрение, включително и на тези за безопасност на рибни хранителни продукти.“

Какво е това нещо наречено AquAdvantage Salmon? Това е генетично модифициран хибрид между ГМО атлантическа сьомга (Salmo Salar) и дива пъстърва (Salmo trutta). Целта е да се създаде риба, която достига значителни размери само за 18 месеца, вместо за 3 години, с което се съкращават разходи за фураж и времето за достигане до пазара. FDA твърди, че не е необходимо да бъде поставен специален надпис за ГМО хибрид, при етикетирането на ГМО сьомгата. Агенцията може да изиска допълнително етикетиране на храни, само ако е налице съществена разлика, като например различни хранителни характеристики между ГМО-то и оригиналния продукт. В случая със сьомгата не били открити такива различия.

Ето, че идва ред и на едно от най-невероятните твърдения, в този доклад пълен с лъжи и подвеждащи „полуистини“. Агенцията „е установила, че одобряването на продукта ГМО сьомга няма да окаже значително въздействие на околната среда.“

През май 2013 г. група канадски учени публикува резултатите от свое проучване за възможните опасности от ГМО сьомгата. Вратите щяха да бъдат завинаги затворени за този продукт, ако техните заключения бяха взети по-сериозно от Вашингтон. Тъкмо напротив, те бяха напълно игнорирани от Агенцията по храните и лекарствата, която предпочете да се позовава на доказателствата, представени от компанията, разработила самия продукт. Канадските учени заключават, че „междувидовата хибридизация е пътят, по който трансгените на генно модифицирани животни могат да достигнат до популацията на диви животни, но екологичните ефекти и потенциалните рискове, които ще възникнат от такава хибридизация засега остават неизвестни…“

Междувидовата хибридизация е термин за създаването на хибрид, чрез чифтосване на два различни растителни или животински вида. Ако от Агенцията по храните и лекарствата следваха „принципа на предпазливост“, тук би трябвало да се поспрат и да възкликнат: „Хей, момчета! Та ние не знаем, какво би се случило, ако пуснем духа от бутилката“. Вместо това, те казаха: „Давайте торпедото! Напред с пълна скорост към ГМО сьомгата! Не ни пука за потенциалните последствия!“ В канадското проучване се казва още: „Поставени в мезосреда, която в най-голяма степен наподобява природните условия, хибридните трансгени се проявяват като доминантни и потискат растежа на трансгените и дивите гени на сьомгата, съответно с 82% и 54%.

Проучването заключава, че „В крайна сметка, хибридизацията на трансгенни риби с близки до тях видове крие потенциални екологични рискове за дивата популация и е възможно да доведе до интрогресия на трансгените при други видове. Сложното конкурентно взаимодействие, свързано с трансгените и хибридизацията, може да има значителни екологични последствия за дивата атлантическа сьомга, ако някога те влязат в контакт с дивата природа.“

Официалното становище на Агенцията отхвърля риска от това ГМО сьомгата да навлезе в контакт с дивата природа, заради строгия контрол на компанията върху развъдниците за риба… които се намират в Панама?!? Доколкото знам, Панама не е известна със своите строги стандарти за безопасност. Може и да греша. Но Агенцията пренебрегва факта, че съоръженията на компанията AquaBounty за развъждане на ГМО сьомга неколкократно са били обект на санции от страна на властите в Панама за нанесени вреди на околната среда. Това включва изтичането на сьомга във водите на Панама и факта, че през 2013 г. компанията е възложила „контрола на сигурността“ на съоръжението на неизвестен подизпълнител. През лятото на 2014 г. този подизпълнител умира и съоръжението е оставено на произвола в продължение на няколко седмици, докато бъде подписан нов договор. И ако това не е достатъчно основание да се отрекат твърденията за безопасност, то намеренията на AquaBounty да продава хайвер от ГМО сьомга на развъдници в целия свят би трябвало да е повод за отнемане на лиценза. Ако хайверът от сьомга започне да се разпространява заради по-ниската цена и по-бързия растеж на яйцата това ще отвори пътя му към традиционните пазари, а стандартната система за производство на аквакултури ще изпадне в изолация.

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ сериозно наруши правилата при оценката на безопасността. Тя пропусна да включи задълбочен анализ на опасните слабости на компанията AquaBounty и не проведе сериозно проучване за последиците от изтичатено и разпространението на ГМО сьомга. Проф. Ан Каспучински, специалист по околната среда, казва следното: „Агенцията по храните и лекарствата не е направила дори и бегъл опит да се доближи до съвременните стандарти за оценка на риска“. Научните оценки, които са направени, за да се стигне до одобрението на лиценз са повече от недостатъчни.

Онова, което е направила FDA е чиста проба измама. Тя е поставила ГМО сьомгата на AquaBounty, както и редица други заявления за ГМО животни в графата „нови хранителни субстанции за животни“. Това позволява на Агенцията по храните и лекарствата да заобиколи други институции, които имат отношение към рибарството и екологичния риск, като Националната океанска и атмосферна администрация, Националната морска риболовна служба, Националната агенция за рибата и дивеча и Агенцията за опазването на околната среда. Всичко се върши на тъмно, с аргумента за опазването на търговската тайна.

Нека читателят сам реши, дали Агенцията по храните и лекарствата носи вина за немърливо проведената процедура или става дума за умишлено зловредно действие. Ако това решение устои и ГМО животните се появят по рафтовете на супермаркетите, в бъдеще нашата храна ще се превърне в новото чудовище на Франкенщайн.

 

Превод: Антоанета Киселинчева, a-specto.bg.