Кървав 9 май в Мариупол – повече от 50 души бяха убити

По данни на украинското министерство на отбраната, в хода на въоръжените сблъсъци между проруските „сепаратисти“ и украинските военни на 9 май в Мариупол са ранени 8 военнослужещи.

Както по-рано съобщи вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков, в Мариупол са били убити около  20 проруски активисти, а четирима са били задържани.

„Терористите днес убиха началника на ГАИ Мариупол Виктор Саенко. През последните дни аз работих с него неизменно, той бе незаменим помощник. Бог да прости героя и патриота,“ написа украинският депутат Олег Ляшко на страницата си във Facebook.

По непотвърдена информация жертвите в Мариупол са повече от 50, предаде УНИАН.

Според Аваков, вчера въоръжена група от силовици е атакувала областното управление на милицията, където е започнал бой, превърнал се в мащабен боен сблъсък. В него участвали подразделение „Омега“ от националната гвардия, ВС и спецподразделение „Азов“, в резултат на което значителна част от нападателите е била унищожена.

УНИАН съобщава, че превзетата от проруски активисти сграда на Мариуполския областен съвет е била освободена на 7 май, като по време на операцията по освобождаването са били задържани няколко човека.

В същия ден вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков заяви, че ситуацията в Мариупал е под контрол.

Днес сайтът 0692 съобщи, че в центъра на града около 10.30 е започнала престрелка около управлението на милицията и военната част на Националната гвардия. По-късно бе разпространена информация, че в Мариупол е избухал пожар на първия етаж на сградата на областния съвет, където в този момент е имало служители, отказващи да се подчинят на новата украинска власт. За да се спасят от огъня, служители на милицията са скачали от прозорците, съобщават от РИА Новости.

мариупол,