Кънингам: Митът за „червената заплаха“ от Русия вече не работи на Запад

25 години след разпадането на СССР Вашингтон и верните му приятели в Лондон се опитват да върнат времето, когато се опитваха да контролират обществата с плашилото „червена заплаха“ от Русия, пише американският анализатор Финиан Кънингам, предаде РИА Новости.

Правителствата на Великобритания и САЩ с непрестанните внушения, че Кремъл се намесва в работата на европейските партии и новинарските издания, пускаха в ход поредната информационна кампания за демонизиране на Русия. Но проблемът на Европа е не в друго, а в нейната зависимост от САЩ. Тя не може да се справи с растящото недоволство на собствените си граждани от нарастващите проблеми в политиката и икономиката на ЕС, счита Кънингам.

„Освен себе си, ЕС няма защо да вини друг за сегашното напрежение и деформация, но сама по себе си заради своята страхливост тя се покорява на безразсъдната политика на Вашингтон“, пише анализаторът.

Той твърди, че 25 години след края на Студената война и разпадането на СССР Вашингтон и верните му приятели от Лондон отчаяно се опитват да насочат мисленето на хората към „добрите стари времена“, когато можеха да контролират обществеността със своите плашила.

„Миналата седмица получихме нова порция промиване на мозъци в стил Студената война. Британското издание  Daily Telegraph публикува репортаж, в който Русия и нейният президент Владимир Путин се обвиняват в опити да се ликвидира единството на Европа чрез „спонсориране на политически партии и промосковска дестабилизация“, отбелязва Кънингам.

Сред европейските политически партии, заподозрени в манипулиране от страна на Русия, са Лейбъристката партия на Великобритания на Джеръми Корбин, френският „Национален фронт“ на Марин льо Пен, а също и други партии от Холандия, Унгария, Италия, Австрия и Гърция, отбелязва анализаторът.

„Нямаше дори намек за доказателства, за да се докаже наличието на руски заговор за дестабилизацията на европейската политика. Типичната западна пропаганда в стил Студената война, подадена на обществото във вид на „новини“, и базирана изключително върху инсинуации, предразсъдъци и демонизация, е в ход отново. Русия и нейният лидер Владимир Путин са „зли“, защото ние казахме, че са „зли“, пише Кънигам.

Според него, ЕС в действителност се „пука по шевовете“, не заради мнимата намеса на Русия, а защото огромният брой обикновени граждани са разочаровани от „европейската демокрация“.

Той отбелязва, че недоволството се разпростира както сред левите избиратели, така и сред електората на десните партии.

„Икономическа политика на безжалостни икономии, ръст на безработицата и драконовски съкращения на държавните услуги, и в същото време банковите и корпоративни растящи печалби, а забогатяващото малцинство става все по-богато и по-богато“, твърди той.

Анализаторът счита, че голяма част от проблемите са в това, че ЕС не демонстрира независимост от Вашингтон, а европейските правителства се намират под дулото на управляваната от американците НАТО.

„Трудностите се задълбочават и от ненужното и безполезно противопоставяне между Русия и Европа заради украинската криза. Отчитайки всички тези проблемни нишки, не е изненада, че европейските граждани са недоволни от политическото ръководство. Презрението към Брюксел нарасна до рекордни размери. И това е правилно“, резюмира Кънингам.