Кънингам: Враждебността на САЩ по адрес на Русия е обречена на провал

Изостаналостта на праволинейните и нихилистични възгледи на официална Америка относно съвременния характер на международните отношения остана особено видима след форума в Уфа на ШОС и БРИКС, където Русия и Китай представиха вижданията си са нов световен ред, освободен от архаичната менталност на конфронтацията, пише американският журналист Финиан Кънингам, предаде РИА Новости.

Анализаторът отбелязва, че начинът на мислене на американската военна аристокрация е концентрирана около лъжливата представа, че Америка е заплашена от всички страни в света: нестабилност, опасност, страх, врагове, разрушения, ”безкраен кошмар, населен с външни врагове” – това е непълният списък от концептуални понятия, създаващи политическия мироглед на САЩ.

„САЩ не предлагат на света нищо, освен страх, опасности и войни. Това е въплъщение на оруеловата антиутопия, където мирът и братството са извън реда на нещата, донякъде даже по детски наивни понятия” – счита Кънингам. Американските „ястреби” изграждат агресивната си линия по адрес на Москва върху необосновани обвинения за „вмешателство” на Русия в украинския конфликт.

„Високомерието на официална Америка не знае граници. Страната се управлява от президенти, конгресмени и генерали, обслужващи частни корпорации и разказваща „ужасии” на народа само за да оправдае своя неутолим апетит към война” – счита анализаторът.

Според журналиста, американските лидери продължават да се считат за просветени и достойни политици, докато всъщност аристокрацията на САЩ се състои от „варвари в скъпи костюми”.

„Светът, според Кънингам, е еволюирал от разбирането за международната политика като театър на бойни действия към осъзнаване на необходимостта за сътрудничество в търсене на всеобщата полза и форумите на БРИКС и ШОС очертават наличие на центрове, готови да прокарват такъв мироглед в живота.

Елитите на САЩ са заседнали в безизходицата на войната, страховете и обречеността на собствения милитаризъм за пълен провал.