Към 2017 година ще бъде готова новата руска система за използване на балистичните ракети в космоса

Руската „Обединена приборостроителна корпорация“ (ОПК) работи върху нова система за подготовка и изстрелване на междуконтиненталните балистични ракети, които вече няма да се използват за военни, а за мирни цели.

Върху проекта работи научно-производственото обединение „Импулс“ по договор с „Космотрас“ в рамките на програмата „Днепър“, пише kaldata.com.

Проектът трябва да реши две основни задачи – премахването на остарелите оръжия и усвояването на космическото пространство. Този подход е не само ефективен начин за утилизация на военните ракети, а е и много изгоден от финансова гледна точка, понеже извеждането на полезен товар в орбита с помощта на тези ракети е много по-евтино, отколкото с помощта на традиционните ракети-носители.

Неправителствената организация „Импулс“ още от 2009 година работи върху адаптирането на на военните ракети към изискванията на ракетите от най-ново поколение. Новата система за балистичните ракети се състои от два основни модула – единият се поставя в командния пункт, а другия близо до мястото на изстрелване. Апаратурата осъществява дистанционна проверка на оборудването на ракетата преди старта.

Новата руска система за изстрелване на военни балистични ракети в космоса трябва да бъде готова към 2017 година. Тя ще се използва за извеждане в орбита на комуникационни спътници и друга техника.