Къде и как България чества Националния празник на Освобождението

Днес в цялата страна с тържествени ритуали ще бъде издигнато националното знаме по случай 3 март – Националния празник на Освобождението на България от петвековно турско робство. На паметниците на загиналите за свободата на България ще бъдат поднесени венци и цветя, предвиждат се и църковни ритуали в тяхна памет. В тържественото отбелязване на националния празник ще участват и военнослужещи от Българската армия. Голяма част от музеите и галериите в цялата страна обявиха „вход свободен“.

Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в честванията на връх „Шипка“ (проходът „Шипка“ ще бъде затворен днес“) и в градовете: Стара Загора, Белене, Смолян, Благоевград, Асеновград, Горна Оряховица, Елин Пелин, Плевен, Казанлък, Ловеч, Хасково, Ямбол, Шумен, Сливен, Русе, Враца, Монтана, Видин, Бяла Слатина, Свищов. Представители на Военноморските сили ще участват във военните ритуали в градовете Добрич, Варна, Бургас, Созопол, Черноморец, Дългопол, Средец.

София

В София от 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин ще се проведе тържествената церемония по издигането на националното знаме. В 11.45 ч. пред Паметника на българския опълченец започва организираното от Столичната община тържествено честване на националния празник. В 12.00 ч. пред президентството ще се извърши традиционната тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Тържествената заря проверка ще започне в 18.30 часа на пл. „Народно събрание“, където президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. През целия ден общинските музеи в София ще работят с вход свободен.

Във Варна са предвидени редица прояви, включително шествия и полагане на цветя пред паметниците на граф Игнатиев и на загиналите руски и украински воини. В 8:30 ч. в катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена божествена света литургия. , а в 10 ч. Ще бъде тържественото издигане на националния флаг на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“.

През целия ден в морската градина ще има различни мероприятия. В 18.00 ч. във Фестивалния и конгресен център ще започне празничен концерт. В 19.00 ч. на входа на морската градина ще започне тържествената заря-проверка.

Шумен

В Шумен в 9.30 ч. в Храм „Свето Вознесение Господне“ ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци. В 10.00 ч. започва военният ритуал пред паметника на загиналите във войните шуменци, а в 10.30 ч. пред общината тържествено ще бъде издигнато националното знаме.

Плевен

За празника община Плевен организира лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ и традиционния турнир по волейбол „Освобождение“ (10.00 в зала „Спартак“). В панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ ще бъде открита и изложба по проекта „Уникални реликви на Българското Възраждане“.

Тържествените ритуали започват в 11.00 часа на централния площад „Възраждане“, а в 12.30 ч. в театър „Иван Радоев“ започва празничен концерт.

Русе

Община Русе организира празничен концерт-спектакъл, който ще започне в 12.00 ч. на голямата сцена на Доходното здание. Преди това от 11.00 ч. пред Паметника на Свободата русенският митрополит Наум ще отслужи заупокойна молитва за падналите за освобождението. Пред паметника ще бъде строена почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър ще изпълни празнични маршове.

Пловдив

Честванията в Пловдив ще започнат в 11.00 ч. с молебен в катедралния храм „Св. Богородица“. В 12.00 ч. Пред паметника на руските освободители ще бъдат положени венци, а в 13.00 ч. на паметника на опълченците на централните гробища ще бъде отслужена панихида за загиналите българи.

В 16.00 ч. на площад „Стефан Стамболов“ започва празничен концерт на Биг Бенд – Пловдив и градския Духов оркестър. Тържествената заря-проверка е в 18.30 ч. на пл. Централен.

Бургас

В Бургас в 11.00 ч. пред сградата на общината ще се състои ритуалът по издигането на националния флаг на България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Заупокойна молитва ще бъде отслужена в 11.30 пред паметника на руските освободители.

В същия час на пл. „Св. Св. Кирил и Методий актьори ще пресъздадат „Съзаклятие на Бургаски таен революционен комитет „Свободна България“, а в 12.00 часа ще започне празничен концерт.

Благоевград

В Благоевград началото на честванията ще бъде в 10.30 ч. с ритуал по полагане на цветя пред паметния знак на майор Орлински и почетно шествие с представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

В 11.00 ч. пред паметника на Гоце Делчев ще бъдат положени венци, а негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи панихида за загиналите по време на Освободителната война.