Купи фланелка – „Подкрепи Асад“

Автори: Герман Петелин, Павел Чернишов, „Газета.ру“.

„Военните“ търговци не изостават от живота. В официалния бутик „Армията на Русия“ се появиха фланелки с надпис „Подкрепи Асад“, а търговската марка „Вежливые люди“ („Учтиви хора“ – бел. пр.) измести традиционните теми за балет и космос.

Словосъчетанието „Учтиви хора“ навлезе в употреба, когато в края на февруари – началото на март 2014 г. стратегически обекти в Крим бяха завзети от неизвестни хора в камуфлажна униформа без опознавателни и отличителни знаци. Те не участваха в разговори с представители на медиите, при това, както казваха самите жители на Крим, в поведението си бяха „много учтиви“. Тази идея бързо придоби популярност и скоро за нея се разрази истинска търговска война. От март 2014 г. няколко частни фирми, а също така „Военторг“ подадоха заявка за регистрация на търговската марка „Вежливые люди“. Именно структурата, подчинена на военното ведомство, получи правата върху перспективната марка.

Президентът на Първа патентна компания Анатолий Аронов, който консултираше първите заявители, отбелязва, че от самото начало е било ясно, че тези марки могат да станат едни от най-скъпите. „В момента „Армия России“ и „Вежливые люди“ са най-мощните търговски марки, асоцииращи се с Русия. Те изместиха традиционните балет и космос и сега са най-познаваемите. Особено ако става дума за облекло и сувенирна продукция. На кого в момента му е притрябвала фланелка, прославяща руския балет? А фланелките на тема „армия“ направо се разграбват, при това, както на вътрешния пазар, така и във вид на сувенири за чуждестранните туристи“ – уточнява Аронов.

Министерството на отбраната предаде на „Военторг“ АД правата и върху търговските марки „Армия России“, „Russian Army“, които бяха регистрирани в началото на 2014 г. При това самата марка „Военторг“ е регистрирана през 2011 г.

В самия „Военторг“ казват, че за тях е изключително важно гражданите да асоциират името им с високото качество на армейските стоки и на обслужването. А марките „Вежливые люди“ и „Армия России“ да работят на първо място за имиджа на Въоръжените сили. Във военния холдинг отбелязват, че не забравят и за подрастващото поколение. „В рамките на „Деня на иновациите“ в Министерството на отбраната на Русия, който протече на 5-6 октомври 2015 г. в парк „Патриот“ в Подмосковието, в нашите търговски павилиони ние представихме освен всичко друго и комплекта сладки неща за най-малките ни посетители „Вежливые мишки“ („Учтивите мечета“ – бел. пр.)“, разказа официален представител на „Военторг“ АД.

„Сега всички обичат армията“

По данни от официалния сайт на „Военторг“АД, с лицензионни и сублицензионни договори за използването на търговски марки от структурата на Министерството на отбраната на Русия към днешна дата работят 44 компании. „Легалната“ продукция с военните марки се продава в 111 магазина. При това цялата търговска мрежа обхваща само 22 региона в страната. Една трета от магазините се намират в региона на Москва, Санкт Петербург и Ленинградска област.

Магазините на „Армия России“ станаха най-познаваемите. Един бе открит в Санкт Петербург, втори бе открит в средата на юни 2015 г. в самия център на Москва – на улица „Тверская“. Репортажи за представянето на новите модни военни магазини на „Военторг“ бяха излъчени по всички централни телевизионни канали.

„Сега всички обичат армията, ситуацията е много изгодна. Но колко дълго ще се проточи вълната от патриотизъм? Защото, ако няма външен враг, ажиотажът ще отмине, и за военните ще се сещат по-рядко“, казва Аронов.

Вярно, засега има предостатъчно врагове. На 12 октомври в магазините на „Армия России“ постъпиха фланелки с надписа „Подкрепи Асад“ и с кадри как руската авиация нанася въздушни удари по Сирия. Както казаха от бутика, такива фланелки струват по 1 400 рубли (около 40 лв.) и засега са само в бежов вариант. „Но нашите специалисти работят и, вероятно, много скоро ще се появят и в други разцветки“, споделя продавач-консултантът. Впрочем, военните също не спят, възможно е в скоро време в магазините да се появят и нови сюжети.

Източник: Руски Дневник.