Културата и изкуството срещу терора

15 страни участваха в Х Международен телевизионен, радио- и кинофестивал „Победихме заедно”. Тази година юбилейният форум се проведе в Севастопол в чест на 70-годишнина от освобождението на града-герой от фашистите.

Творческите работи, подбрани за демонстрациите, показваха примери на масов героизъм, мъжество и издръжливост, проявени от воините освободители през Втората световна война.
„Онези, които са воювали и са останали живи, се заклеха, че ще разкажат истината за войната” – каза един от героите в документалния филм „Славей срещу тигър”. Филмът е посветен на душата на войника, която „е по-нежна от песента на славея, но по-силна от фашистките танкове”. „Независимо от националността и границите ние трябва да опазим нашите ветерани”, – заяви режисьорът на филма Александър Чешев.
За първи път с фестивала си сътрудничи международната асоциация на блогърите. Тяхната първа изява стана „Светът в ръцете на жената”. Съществува древна кавказка традиция, според която жената хвърля кърпа в краката на сражаващи се помежду си мъже, за да ги усмири. Такава символика асоциация реши да събере от всички страни по света.
В рамките на юбилейния фестивал се проведоха срещи между жителите на Севастопол и създатели на различни творчески проекти, майсторски класове и семинари. Младежите участваха във Военно-патриотичния форум. А в кината и театрите на Севастопол бяха организирани открити изложби на конкурсни работи.
„Основната цел е съхраняването на общото наследство на народите в контекста на историческите платна, посветени на Втората световна война. Творците трябва да покажат истината на съвременниците и потомците си, защото хората повече вярват на доброто кино, проза, стихотворения, отколкото на учебниците по история”, – смята президентът на Евразийската академия за телевизия и радио и заместник-председател на организационния комитет на фестивала Валерий Рузин. Той отбеляза още, че „девизът на фестивала е придобил забележителен смисъл и това е въодушевило участниците. Голямата и интересна програма беше наситена с множество талантливи работи. Пристигнаха хора от Швеция, Латвия, Литва, Казахстан, Молдова, Беларус. Също много зарадва присъствието на българи и украинци.
Всичко това носи убеденост, че форумът е бил нужен, а руският език стана основа за създаването на съвместни проекти със страните, с които ние заедно победихме фашизма. Това единство ние трябва и по-нататък да утвърждаваме в културно-информационното пространство, което е необходимо не само за нас самите, но и за подрастващото поколение, за неговия морален облик, за неговия патриотизъм. Те трябва да живеят с чувството на гордост за своята Родина, за приноса на народа си в нашата обща голяма Победа” – подчерта Валерий Рузин.
Членът на международното жури на фестивала Наталия Цонева смята, че „фестивалът среща и обединява хора от различни поколения, и това е изключително важен исторически момент”. Според нея „форумът доказа, че културата и изкуството могат да победят политиката”:

– За мене бе голяма радост да видя представените на фестивала работи, посветени на Победата над фашизма, – отбелязва Наталия Цонева. Според нея много от тях имат нов прочит и са на изключително професионално равнище, особено дебютните младежки филми. Остава да съжаляваме, че наградите бяха малко, каза тя.
На журито бе трудно да избира, защото всяка творба носеше своеобразие и уникалност, – подчерта Наталия Цонева. Едно стана ясно веднага, тук се събраха много интересни и талантливи хора, – допълни тя и по-нататък разказва за някои конкретни проекти.
Още по-голяма радост преживях на парада на Победата. Видях много щастливи хора, горди за своята Родина и заслужаващи голямо уважение от целия свят. Да не говоря колко тържествено прозвуча пред Флотата словото на Президента на Русия Владимир Путин, – каза Наталия Цонева и призова «всички заедно да се противопоставят на тероризма за изграждане на свят без война и без убийства»