Кувейт подкрепя стабилизиращата роля на Русия в Близкия изток

По покана на президента на Русия Владимир Путин от 9 до 11 ноември на посещение в РФ ще бъде емирът на Кувейт Сабах ал Ахмад ас Сабах.

Кувейт подкрепя стабилизиращата роля на Русия в Близкия изток. За това заяви в интервю пред кореспондент на ТАСС водещият експерт по проблемите на Близкия изток, директорът на лондонския Институт за глобална стратегия Мамун Фенди.

„Руското присъствие в Сирия днес се разглежда като стабилизиращ фактор, необходим за прекратяването на конфликта в тази страна“, подчерта експертът. По думите му, позицията на Кувейт относно сирийската криза „е максимално близка“ до позицията на Русия, която се стреми към дипломатическо разрешаване на този проблем. „В Кувейт разглеждат Асад като преходна фигура и само сирийският народ има право да реши неговата съдба. И в този смисъл позициите на Русия и Кувейт са сходни“, заяви Фенди.

„В момента Кувейт, както и други страни от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, имат интерес от участието на Русия при решаването и на други въпроси от световната политика. Но и Русия се нуждае от Кувейт и страните от Залива за понижаване на световните цени на петрола до приемливи нива“, подчерта експертът.

По покана на президента на Русия Владимир Путин от 9 до 11 ноември на посещение в РФ ще бъде емирът на Кувейт Сабах ал Ахмад ас Сабах, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

„На 10 ноември в Сочи ще бъдат проведени преговори между Путин и ас Сабах, на които се планира обсъждането на ключови аспекти от руско-кувейтското сътрудничество. Приоритетно внимание ще бъде отделено на разширяването на двустранното сътрудничество в търговско-икономическата сфера. Очаква се също подробна обмяна на мнения по актуални въпроси от международния дневен ред, и преди всичко за ситуацията в региона на Близкия Изток и Северна Африка“, се отбелязва в съобщението на пресслужбата.

Източник: Руски Дневник.