Кръгла маса: «Ролята на жената в регионалните военни конфликти»

На 01 февруари 2016 г., в Москва, в Държавната Дума на Руската Федерация, се състоя кръгла маса на тема «Ролята на жената в регионалните военни конфликти».

Модератор на кръглата маса беше Първият заместник председател на Комитета за информационна политика, информационни технологии и връзки на Държавната Дума – А. В. Туманов.

Присъстваха още: Хуссейн Ширин Юсиф – член на Президиума на Асоциацията на Кюрдските Жени; Рашоян Джулиета Андреевна – член на Президиума на Йезидите в Русия; Ник Моххамад Латифа – председател на женския комитета на диаспората от Афганистан; Кулигина Олга Ивановна – член на Управлението на Съюза да Доброволците от Донбас, ръководител на Комитета в социално-хуманитарното направление; Джураева Гавхар Кандиловна – председател на Информационно-правовия център «Миграция и закон»; Глазова Анна Владимировна – заместник директор на Руския институт за стратегически изследвания и други.

В своя доклад членът на Управлението на СДД Олга Кулигина говори за нарастващата роля на жените във военните конфликти. Освен това, в докладите беше засегнато положението в Близкия Изток. В резултат на Кръглата маса се изготви обръщение към Министъра на отбраната, Министерството на извънредните ситуации, Министъра на образованието и депутатите от Държавната Дума с предложение за медицинска, хуманитарна и психологическа помощ за цивилното население от Близкоизточния регион.

Депутатът Дмитрий Захаров обяви, че хуманитарното подразделение на проекта «Московский порядок», под ръководството на депутата Дария Сорокина, се преформатира и скоро ще започне да работи върху хуманитарната тема относно кюрдското направление. Първата крачка ще бъде да се изпратят писма за изпращане на военни психолози, които да работят с момичета, освободени от плен на ИДИЛ. Също така ще се подготви обръщение към Министерството на образованието , към Д.В.Ливанов, за изпращане на хуманитарна пратка от учебници по руски език за кюрдските училища.

Прес служба

на Съюза на Доброволците от Донбас