Критикуваха Тръмп за нежеланието автоматично да защити съюзниците в НАТО

Изказването на Доналд Тръмп, че САЩ няма автоматично да защитят съюзниците си от НАТО при атака беше осъдено от европейските лидери, от Белия дом, както и от високопоставени фигури в Републиканската партия, пише вестник The Guardian, цитиран от „Фокус“.

Тръмп отбеляза, че ще преразгледа финансовия принос на членовете на НАТО: Естония, Латвия и Литва, преди да действа според клаузата за обща отбрана от договора на Алианса, ако тези държави бъдат атакувани от Русия.

Естонският президент Тоомас Хендрик Илвес написа в „Туитър“ като отговор, че неговата държава „се е сражавала без никакви възражения“ от името на САЩ в Афганистан. Неговият колега от Литва Далия Грибаускайте заяви: „Независимо от това кой е президентът на САЩ, ние ще вярваме в САЩ“.

Републиканският сенатор Линдси Греям, опонент на Тръмп, коментира, че изявлението на Тръмп ще направи руския президент Владимир Путин „много щастлив човек“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че споразумението на Алианса е кристално ясно. „Ние се защитаваме взаимно. Две световни войни показаха, че мирът в Европа е също важен и за сигурността на САЩ“, обясни Столтенберг.