Кристалина Георгиева: ЕС има интерес да преразгледа санкциите срещу ЕС

Вицепрезидентът на Еврокомисията Кристалина Георгиева заяви, че ЕС проявява интерес към преразглеждане на санкциите срещу Русия, предаде „Ведомости“, цитиран от „Руски дневник“.

В отговор на думите на руския премиер Дмитрий Медведев, изречени на Гайдаровския форум, че Русия е готова да „възстанови нормалното си взаимодействие с държавите от ЕС“, Георгиева каза, че ЕС също е заинтересован от това. Според нея по минските споразумения има видим напредък и в рамките на месец в този процес (възможносттасанкциите да бъдат преразгледани) са възможни резултати, които трябва да бъдат разгледани. Георгиева призова ЕС и Русия да общуват повече и заключи с думите „нека работим заедно!“.

В интервю за германския вестник „Билд“, публикувано в понеделник, руският президент Владимир Путин нарече санкциите „глупаво и вредно“ решение. Според него преразглеждането на санкциите не може да се обвързва с изпълнението на минските споразумения от страна на Русия, тъй като пречка за това изпълнение е Украйна, особено в частта, касаеща конституционните реформи. Руският президент каза също, че политическите процеси трябва да предшестват установения в Украйна контрол над държавната граница в Донбас.

В края на декември ЕС официално удължи икономическите санкции срещу Русия до 31 юли 2016 г., „тъй като минските споразумения няма да бъдат изпълнени напълно до 31 декември 2015 година“. Но удължаването на санкциите не стана автоматично: Италия успя да инициира обсъждането му в комисията на постоянните представители на страните от ЕС, но в крайна сметка решението получи зелена светлина от всички членки на Съвета на ЕС.

ЕС въведе първия пакет от санкции срещу Русия на 1 август 2014 година. Санкциите против граждани на Русия, включени в списъка, предвиждат забрана за влизане на територията на ЕС и транзит, както и замразяване на всички средства и активи. Европейският съвет забрани на лица от ЕС да купуват и търгуват с нови акции и облигации на фирми, включени в санкционния списък (вкл. Сбербанк, ВТБ, „Роснефт“ и „Транснефт“), както и да им предоставят дългосрочни заеми.