Крим ще участва в овладяването на Арктика

Корабостроителниците на Крим се включват в програмата по овладяване на Арктика. Там ще се строят кораби, необходими на Русия за Арктика, морски платформи и танкери за превозване на втечнен природен газ.

Компаниите за добив на нефт и газ активно проучват руската част на арктическия шелф и откритите там находища. Днес те са принудени да използват кораби и платформи основно чуждо производство. Това е скъпо, казва експертът от компания „Корабостроители на Русия за Арктическите морета” Генадий Креславски:
– Необходими са, например, морски платформи. Сега сме принудени да ги арендуваме в чужбина, а това е много скъпо. В арктически условия това са близо $600.000 дневно. И затова остро стои задачата за създаване на такива платформи на наши предприятия.
Днес руските корабостроителници вече се трудят върху решаването на тази задача. Започна добив на нефт от находището „Приразломная” в Печорско море. Платформата за това находище е произведена в град Северодвинск. Първата партида арктически нефт вече замина за износ.
Големи държавни поръчки в рамките на програмата за овладявате на Арктика получиха корабостроителниците на Санкт Петербург и в Далечния Изток. Сега ще ги получи и Крим. Когато полуостровът беше в състава на Украйна, неговите корабостроителници практически прекратиха да съществуват. Там, където някога са работили 20.000 души, през последно време останаха едва 200. Завръщането в Русия вдъхва нов живот на тези предприятия. Съгласно оценки на специалисти, корабостроителницата „Залив” в град Керч още сега е способна да произвежда танкери с такива параметри, каквито са необходими в Арктика. А такива се искат с десетки.