Крим ще се управлява като кавказка република

Новото конституционно устройство на Крим ще лиши жителите му от възможност пряко да избират своя висш ръководител. Това ще става по модел, който много прилича на този в Северен Кавказ. В момента само три от областите на Руската федерация не избират пряко регионалния си председател – Дагестан, Ингушетия и Северна Осетия.

Според проекта за конституция на Крим полуостровът ще се ръководи от регионален председател, избиран от местния парламент по предложение на президента на Русия, съобщи вестник „Комерсант“, цитирайки ръководителя на конституционната комисия на Крим Григори Йофе.

Регионалният председател на Крим ще се назначава от местния парламент и ще ръководи и правителството на автономната република. Йофе обясни това решение с негативния опит на Крим с президентската институция.

По този начин Крим ще остане парламентарна република. Проектът за конституция дава на депутатите разширени пълномощия, като те ще имат право да гласуват по предложенията на председателя за членове на правителството.

Йофе заяви, че конституцията вероятно ще бъде приета на специална парламентарна сесия до 10 април.

По информация на „Комерсант“ пътната карта за приемане на законодателството на Крим е съгласувана с премиера Сергей Аксьонов и предадена на Министерството на регионалното развитие на Руската федерация.

„Руското законодателството допуска образуването на субекти в рамките на Руската федерация, които са организирани по модела на президентската република. Този модел работи в Ингушетия и Дагестан, като регионалният председател се избира от парламента“, съобщи източник от администрацията на руския президент. „Руското законодателство обаче не допуска съществуването на парламентарна република като форма на държавно устройство.“

Бившият министър по националностите на Руската федерация Владимир Зорин смята, че назначаването на регионалния председател от парламента е модел, „доказал своята ефективност“ и подходящ за смесения състав на населението на Крим.

Председателят на комисията по конституционно законодателство на руския парламент Владимир Пилигин посочи, че Крим има право да избере между „два варианта на образуване на институцията на регионален председател“. Заместникът му добави, че този метод на избиране на председателя е и доста икономичен. „Крим не е особено богат район, няма защо да инвестира още пари в избори“, каза той.