Гражданите на РФ: Присъединяването на Крим донесе само ползи

Три години след присъединяването на Крим от Русия, всеобщата еуфория от историческото възсъединение е преминала в осъзнато убеждение: приетото през 2014 г. решение беше вярно, сочат данни от социологическо проучване, проведено от Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), в навечерието на третата годишнина от събитието (18 март – б. пр.), пише вестник „Известия“.

Руснаците и по-рано възприемаха полуострова като част от страната, но през 2017 г. броят на тези, които са съгласни с това твърдение е нараснал рекордно.
Крим – това е Русия. С това твърдение са съгласни 97% от гражданите на Руската федерация. Само два процента от анкетираните не възприемат полуострова като част от Русия, а един процент от тях се затрудняват да отговорят на въпроса.
В това, че присъединяването на Крим към Русия е донесло на държавата единствено ползи, са убедени 78% от участвалите в допитването. Отбелязва се, че техният брой също се е увеличил спрямо предишната година – през 2016 г. те са били 60%. С твърдението, че тази стъпка е донесла негативи за Русия, са съгласни 13%, а девет процента нямат категорична позиция.
Според 89% от запитаните, присъединяването към Русия е донесло ползи за самите жители на Крим. Пет процента намират, че решението е вредно за жителите на полуострова, а шест на сто не дават еднозначен отговор.
Осмислянето на това, че Крим е станал неделима част от Русия, вече не се основава на емоционални пориви, смята началникът на департамента за изследвания на ВЦИОМ Степан Лвов. По негови думи, у гражданите вече са се сформирали устойчиви и рационални аргументи по въпроса защо Крим – това е Русия.