Крим преминава към московското време

Рублата вече е официална валута

Парламентът на Крим реши вчера от 30 март полуостровът да приеме московското време, съобщи председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов. Той подчерта, че на неделния референдум кримските граждани изобщо не са гласували против Украйна и украинците, но ако режимът в Киев ги заплашва, те ще съумеят да се защитят. Не бива да се забравя, че зад нас стои Русия, която не изоставя своите в беда, допълни Константинов.

Междувременно Върховният съвет на Крим официално обяви вчера независимост от Украйна и поиска присъединяване към Руската федерация. Това стана след референдума в неделя, на който близо 97% от жителите на Крим гласуваха за отделяне от Украйна.

Цялото украинско държавно имущество на полуострова ще бъде национализирано, реши още Върховният съвет на Крим. “Република Крим призовава ООН и всички страни в света да я признаят за независима държава”, се казва в документа, одобрен от събранието.

Дейността на украинските държавни органи се прекратява, а решенията на Върховната рада (украинския парламент), приети след 21 февруари, няма да се прилагат, се допълва в одобреното от парламента решение. “Дейността на държавните органи в Крим се прекратява, а тяхното имущество преминава във владение на компетентните органи на Република Крим”, се казва в документа.Рублата вече е официална валута в сепаратистката република Крим. Украинската гривна, която се използваше до момента, ще бъде приемана паралелно до 1 януари 2016 г., уточни местният парламент.Проруският премиер Сергей Аксьонов веднага поздрави историческото решение. “Благодаря на всички, които участваха в референдума и направиха своя избор. Днес взехме много важно решение, което ще влезе в историята”, заяви Аксьонов. После пред хиляди на тържествен митинг-концерт той извика “Отиваме вкъщи – в Русия”.Аксьонов уточни, че полуостровът ще премине в състава на Руската федерация на 30 март. Преди време той заяви, че преминаването на всички институции на Крим към Русия ще отнеме поне една годинаДелегация на Върховния съвет трябваше да замине за Москва вчера, където Думата (долната камара на руския парламент) трябва да гласува в петък за включването на Крим в Руската федерация.Национализацията на цялото имущество на украинската държава в Крим може да включва също военните бази, които от края на февруари са обградени от проруски цивилни и военни, изпратени от Москва. Властите в Симферопол многократно заявиха, че военните, които искат да останат верни на Киев, ще бъдат задължени да напуснат полуострова. Тези, които приемат да положат клетва за вярност на новите власти, ще могат да останат и след време да влязат в състава на руската армия.Аксьонов съобщи в Туитър, че 500 украински военни вече са напуснали базите си в пристанищния град Севастопол.