Крим предложи на Русия да поправи грешката на Хрушчов

Върховния съвет на Кримската автономна република, в състава на Украйна взе решение за влизане на републиката в състава на Руската федерация в качеството на неин субект. Автономията е готова да въведе в обръщение руската рубла, да национализира украинската собственост и да преструктурира обектите на собственост в съответствие с руското законодателство, пише „Независимая газета” .
Референдумът за статуса на Крим е пренесен от 30 на 16 март. Върховният съвет на автономията разчита,че не по-малко от 70% от гражданите ще отговорят утвърдително на въпроса за присъединяването на Крим към Русия. Кримският парламент ще се обърне към президента на Руската федерация с въпроса готова ли е Русия да приеме в състава си полуострова?
На референдума Върховният съвет на Крим ще зададе два въпроса.
Присъединяване на Крим към Русия като субект на Руската федерация – За или Против. За или Против възстановяването на действието на Конституцията на Република Крим от 1992 година. За статуса на Крим като част от Украйна.
Съгласно редакцията на Конституцията полуостровът имаше статус на Република, която е ръководена от президент. Отношенията с Украйна, в състава на която влиза в момента републиката се основават на отделни договори и споразумения. През 1994 година след идването на власт на Леонид Кучма Върховната Рада на Украйна уточни статуса на Крим, автономия в състава на Украйна. След две години кримската конституция е отменена, президентският пост е освободен, а ръководителят на републиката със статус на министър-председател, ръководещ министерски съвет на Автономната република Крим се назначава от Киев.
„Нашите братя в Крим искат да възстановят историческата несправедливост, допусната от съветската власт в лицето на Никита Хрушчов, който подари Крим на Украйна”, заяви лидерът на руската партия „Справедливая Россия” Сергей Миронов, който внесе в Държавната дума на Русия законопроект за опростено присъединяване на Крим към Русия, но след референдума.