Крим остана без доставка на електроенергия от Украйна

През нощта срещу 22 ноември Крим остана без доставка на електроенергия от Украйна. Според информация от Киев, причина за това са станали взривове на територията на Украйна на далекопроводи, водещи до полуострова. По улиците на Симферопол и Севастопол няма паника, социалните обекти са включени към резервни източници на електрозахранване, а мобилната връзка работи нормално, съобщи ТАСС.

Според информация на руското министерство на енергетиката, без електричество на полуострова са останали 1,5 млн. души. В момента всички големи градове в Крим вече са включени към електроснабдяването, но поради недостиг на собствено електричество на полуострова се въвежда режим на тока и водата. Всички социални обекти са включени към резервни източници на захранване.

Ръководителят на република Крим Сергей Аксьонов нарече терористичен акт взривяването на далекопроводите в Украйна. По-рано пълното прекратяване на електроподаването от Украйна на полуострова характеризираха като терористичен акт и кримските татари, изразили протеста си към действията на бившите си сънародници. Прокуратурата в Крим изиска образуване на наказателно дело по отношение на организаторите на взривовете по член от Наказателния кодекс на РФ за диверсия.

В Крим предполагат, че организатори на енергийната блокада на полуострова са депутатите от Върховната рада Мустафа Джемилев и Рафат Чубаров, както и бившият вицепремиер на републиката, собственик на телевизия АТР, Ленур Ислямов. По-рано те официално изразиха намерението си да оставят Крим без електричество.

Русия до този момент не е получила от украинска страна информация, кога ще бъде възстановено електроснабдяването на полуострова, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Той подчерта, че „във всяка страна има аварийни служби, които имат възможност незабавно да премахнат последствията от едни или други технически или причинени аварийни ситуации“. Песков добави, че руската страна приема мерки, за да компенсира до колкото е възможно региона за прекратеното от украинска страна електроснабдяване.

В същото време прессекретарят на „Укренерго“ Зиновий Буцьо заяви, че ремонтните служби на компанията не могат да пристъпят към работа на повредените участъци от електроразпределителната мрежа, свързващи Украйна и Крим, заради блокадата от страна на протестиращите.

Властите в Крим въведоха режим на извънредно положение. Ръководителят на републиката подписа указ за обявяване на понеделник, 23 ноември, за неработен ден, поради необходимостта от пестене на електроенергия. Децата също могат да не ходят на училище, някои от учрежденията са затворени. Денят обаче остава работен за държавните и общинските служители, които трябва да бъдат на работните си места и да контролират сигурността и работата на обектите на жизнедеятелността.