Крим като повод: Какво мислят в Русия са удължаването на санкциите от САЩ

В навечерието на отбелязването на втората годишнина от присъединяването на Крим към Русия, Държавният департамент на САЩ публикува изявление, в което се казва, че санкциите срещу РФ във връзка с това събитие ще останат в сила, докато полуостровът „не бъде върнат на Украйна“. В Русия нарекоха това изказване политически опорочено и отбелязаха, че САЩ не са научили нищо от опита си с Куба, пише РИА Новости.

„Няма да приемем прекрояване на границите чрез сила през XXI век. Санкциите, свързани с Крим, ще останат в сила, докато продължава окупацията. Ние отново призоваваме Русия да прекрати окупацията и да върне Крим на Украйна“, заяви официалният представител на Държавния департамент Джон Кърби.

Москва вече многократно е заявявала, че жителите на Крим по демократичен път и в пълното съответствие с международното право и Устава на ООН са гласували за присъединяването с Русия, уважаваща и приемаща този избор, и такова решение е реалност, с която трябва да се съобразяват.

„САЩ просто не могат да се примирят“

Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко нарече изказването на Държавния департамент недалновидно, несъстоятелно и политически опорочено.

По думите й резултатите от референдума са необратими който както и да ги коментира.

„Референдумът бе проведен в строгото съответствие с международното право и няма нищо, което да е по-висше от волята на народа. Затова не може да става и дума за промяна на позицията на Русия за Крим или за връщането на полуострова“, каза тя.

Председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Алексей Пушков отбеляза, че САЩ не са научили нищо от опита си от налагането на санкциите срещу Куба.

„Ако САЩ нищо не са научили от провалилия се опит на 55-годишните санкции срещу Куба, то те могат още 55 години да се наслаждават на санкциите си срещу Русия заради Крим“, написа Пушков в Twitter.

Той отбеляза още, че САЩ осъждат „прекрояването на границите през в XXI в., докато самите те подкрепиха отделянето на Косово от Сърбия, разпалиха войната в Ирак и нанасяха удари срещу Либия“.

Първият зам.-председател на комитета на Съвета на федерацията по отбраната Франц Клинцевич счита, че изказването на Държавния департамент е повод да се направи ревизия на отношенията със САЩ.

Той обясни предложението си с това, че САЩ по този начин още веднъж потвърждават, че Русия е техен стратегически противник.

„От това и трябва да изхождаме. Основният критерии е сигурността на Русия“, убеден е Клинцевич, като отбеляза още, че санкциите на САЩ само формално са свързани с връщането на Крим в състава на Русия.

„САЩ просто не могат да се примирят с това, че страната ни през последните няколко години извървя пътя от регионална държава до сериозен политически играч, способен реално да отстоява интересите си“, заяви той.

Какво мислят кримските татари

Представителят на Държавния департамент заяви също и за „репресии“, уж провеждани по отношение на кримските татари и украинците в Крим. Той твърди, че неправителствените организации биват „прогонвани“ от Крим, а международните наблюдатели не са допускани на полуострова.

Самите представители на тези общности обаче разказват, че сега се чувстват защитени, както никога досега. Ръководителят на кримско-татарското движение „Къирим“ („Крим“) Ремзи Илясов по-рано отбеляза, че единствена заплаха за тях са информационните измислици и призивите отвън, които се опитват да всеят раздор сред кримските татари и да ги противопоставят на останалите кримчани.

Какви санкции са в сила по отношение на Русия

Американският президент Барак Обама удължи с още година санкциите срещу Москва. В указа се отбелязва, че действащите ограничения трябва да останат в сила, тъй като действията на Русия продължават да представляват „необичайна и прекомерна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ“.

Следвайки Съединените щати, ЕС също удължи срока на индивидуалните санкции срещу руски и украински граждани и юридически лица, които ЕС смята за отговорни за „подкопаването на териториалната цялост“ на Украйна. Общо срещу Русия са в сила три пакета от санкции на ЕС.