Крим – инвестиции в бъдещето

Кримската железница се нуждае от реорганизация. За сега няма точни цифри, колко инвестиции са необходими, проектът е на стадий обсъждане. По предварителни оценки може да става дума минимум за 3,5 млрд. долара.

Крим е в очакване на бум на пътническия и товарния поток от континентална Русия, във връзка с което железниците на полуострова трябва да бъдат обединени с руските. При това би изчезнала зависимостта от Украйна. Необходимо е не само да бъде построен мост през Керченския пролив, но и да бъде реконструирана линията Джанкой-Феодосия-Керч, а също е възможно да се наложи построяването на нова линияу Феодосия- Симферопол. Министерството на транспорта на Русия вече към средата на лятото има намерение да изчисли колко ще струва обновяването на Кримската железница. Проектът може да получи федерален статут.
Един от главните проекти за Крим ще стане строителството на многофункционален мост през Керченския пролив. Според ръководителя на министерството на транспорта Максим Соколов, за това ще бъдат необходими 3,5 години. Инвестициите се оценяват на 1,5 млрд. долара. Предполага се, че мостът ще бъде и автомобилен, и железопътен. Има предложения той да бъде още и водопроводен. Днес Крим чувства остър недостиг на водни ресурси. Сега за сметка на източниците на Крим се покриват едва 20% от общото потребление. Освен това киевските власти имат намерение да намалят обемите на вода, постъпваща в Крим от Днепър по съществуващите канали. Затова специалистите предлагат, докато се строи моста да бъде организирано водоснабдяване на Крим от местни артезиански източници. В крайна сметка, по изчисления на специалисти, за да не изпитва полуостровът дефицит от вода са необходими минимум 1 млрд. долара.
Още един от амбициозните проекти за Крим може да стане създаването на полуострова на игрална зона. Съответен проектозакон е внесен за разглеждане от Държавната дума от президента Владимир Путин. Това може да стане солиден източник на доходи за бюджета на Крим, смята аналитикът Сергей Суверов:
– При създаването на игрална зона се строи и допълнителна инфраструктура – хотели, ресторанти, магазини. Това ще позволи значително да се увеличат потсъпленията в регионалния бюджет и да бъдат осигурени допълнителни работни места. Финансовите изгоди от създаването на игрална зона са очевидни – те ще помогнат на федералния център да се намали равнището на дотации за Крим.
Вече се разглежда вариант за строителството на специален игрален град на южния бряг на Крим. И по смели предположения на експерти, той може да стане сериозен конкурент на китайския Макао, на американския Лас Вегас и на европейския Монте Карло…