Крим вече е непристъпна крепост

Бяха взети безпрецедентни решения по укрепване на отбранителната способност на полуострова и днес Крим е непристъпна крепост”, каза пред журналисти пълномощният представител на президента на РФ в Кримския федерален окръг Олег Белавенцев, цитиран от ТАСС. Той напомни, че на полуострова е създадена мощна военна групировка, а авиационната групировка се е променила към по-добро. Попълва се и Черноморският флот, към Крим са тръгнали подводници от проекта 636 с ракети на борда.

По думите на Белавенцев държавата е отпуснала значителни ресурси за военната инфраструктура на Крим, която била твърде износена. Освен това в Севастопол се възражда висшето военно-морско училище и се създава кадетско президентско училище, което също ще е морско. Президентският пълномощник отбелязва, че по развитието на въоръжените сили се работи комплексно, т.е. за всеки вид въоръжение паралелно се подготвят личният състав и инфраструктурата.

През 2014 г. армейски генерал, министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че в Крим се създава самодостатъчна групировка войски, като към наличните сили се добавят седем съединения и осем воински части. В състава на ПВО има дивизиони на ракетните системи С-300.

Ще напомним, че на 18 февруари т. г. народният депутат от Радата на Украйна, командир па полка „Днепр-1″ Юрий Береза, по време на дебат по една от украинските телевизии заяви: „Ние ще влезем в Крим с оръжие и окупаторът ще го напусне. Сега вече армията не е същата. Ние ще използваме оръжие и вие по никакъв начин няма да ни убедите, че трябва да освобождаваме Крим някак културно. Ако трябва, ще изгорим всички”. Коментарът е излишен. /​”Русия днес”