Кримските татари: Не изключваме да бъдат прекратени доставките на електроенергия

Депутатът от „Блок Петър Порошенко“ Рефат Чубаров предупреди, че прекратяването на доставките на електроенергия за Крим може да бъде следващия етап от блокадата, наложена на присъединения към Русия регион. Тази игра обаче може да се окаже заплаха за самата Украйна, коментира руският вестник „Взгляд“, съобщава focus-news.net.

„Не изключваме през втория етап от действията ни да бъдат прекратени доставките на електроенергия, струва ми се, това може да се случи през октомври“, заяви пред местен телевизионен канал инициаторът на продуктовата блокада на Крим Чубаров.

Зависимостта на полуострова от украинските доставки на електричество е сериозна, тъй като Киев осигурява 70 % от необходимата в региона електроенергия. И независимо дали изказванията на Чубаров са или не са чиста проба популизъм, те не променят факта, че снабдяването на Кримския полуостров е поставено на карта заради политически въпроси.

Ако политиците в Киев се решат на подобна крачка обаче заплашват страната и населението й да платят висока цена за действията им. Украинските власти вече няколко пъти изправяха страната пред енергиен колапс, а държавата се нуждае не само от руския газ, но и от руските въглища. Така че енергийната система на страната едва ли би издържала на настъпващата зима, ако Москва реши да предприеме ответни действия.