Кремъл: Франция върна на Русия парите за „Мистрал“

В сряда Москва и Париж постигнаха споразумение за „Мистрал“: Франция ще остави хеликоптероносачите за себе си, а на Русия ще върне по-рано изплатения аванс в размер на 1,2 млрд. евро и средствата за връзка, монтирани на корабите, се казва в комюникето, разпространено след телефонните преговори между руския президент Владимир Путин и френския му колега Франсоа Оланд, предаде РИА Новости.

Договорът за доставката на два хеликоптероносача тип „Мистрал“ на стойност 1,2 млрд. евро бе сключен между френската DCNS/STX и руския Рособоронекспорт през 2011 г. Франция трябваше да предаде първия кораб „Владивосток“ през ноември миналата година, но заради събитията в Украйна това така и не се случи.

За изключителната сложност на преговорите по „Мистрал“ може да се съди по това, че окончателното решение можеше да бъде постигнато само на най-високо равнище – след преговори между президентите на Франция и Русия.

„Президентът на Републиката (Франсоа Оланд) и президентът (Владимир) Путин днес през втората половина на деня проведоха телефонни преговори, за да потвърдят, че Франция и Русия са постигнали съгласие за прекратяване на подписания през 2011 г. договор за доставка на два хеликоптероносача тип „Мистрал“, са казва в изявлението на Елисейския дворец.

Париж заяви също, че ще върне на Русия всички средства, заплатени по-рано в качеството на аванс по договора за строителството на двата хеликоптероносача.

От пресслужбата в Кремъл потвърдиха, че президентите са приели решение за прекратяване на действията на договора и в Москва смятат въпросът с „Мистрал“ да разрешен.

„Франция вече прехвърли споменатите средства и след връщането на оборудването ще получи правото на собственост и ще може да се разпорежда с двата кораба“, се казва в изявлението на Кремъл.