Кремъл: Сривът на рублата е заради спекулации

В Думата и по улиците обаче се кръстят да не се повтори кошмарът от 1998 г., плъзна слух за оставка на Медведев

Сривът на рублата във вторник е повлиян от „емоции и спекулативни настроения“. Това обяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия, малко след като започна изънредно съвещание на правителството, свикано от премиера Дмитрий Медведев.

„Действително турбулентност на пазара има, но тя се обяснява с емоции и спекулативни настроения“, обясни Песков, цитиран от РИА Новости. Той допълни, че Владимир Путин постоянно контактува с правителството и не е планирана специална среща, защото нямало необходимост.

В руската Дума и по улиците обаче бушуват страсти.

„Тази нощ бе извършено държавно престъпление от Централната банка под ръководството на Елвира Набиулина. Това е настъпление срещу Русия. Вдигането на основния лихвен процент до 17% ще препъне развитието на икономиката и тя може да рухне още тази година“, заяви депутатът от Компартията Николай Арефев.

Лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски също обяви, че „главен виновник за рухването на националната валута“ е шефката на Централната банка и тя незабавно трябва да подаде оставка.

Комунистическата партия и ЛДПР искат Набиулина незабавно да се яви в парламента и да даде обяснения. Те настояват и за изслушване на премиера Дмитрий Медведев, който да каже какво се предприема за „възстановяване дееспособността на страната“.

Слухът за оставката на Дмитрий Медведев, който плъзна из Москва днес бе подплатен и с версията за евентуалния му заместник – бившият министър на финансите Алексей Кудрин. Той обаче публично одобри мерките на Централната банка, а негов говорител отхвърли категорично твърденията, че се готви да става премиер.

По всички централни телевизии и радиа безкрайна върволица експерти тълкуват екстремната ситуация, което допълнително подклажда напрежението сред обикновените хора.